Reklama

Ciasta i desery

Drożdżowe z rabarbarem

„W sam raz na niedzielny deser, pyszny, wilgotny, po prostu doskonały” - napisała nasza czytelniczka Monika Gorowa ze Świebodzina, która nadesłała przepis.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Rozczyn:

40 g drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki

Ciasto:

50 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
125 g masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kruszonka:

4 łyżki stołowe masła
4 łyżki stołowe cukru
8 łyżek stołowych mąki pszennej
50 dag rabarbaru

Wykonanie:

Składniki rozczynu łączymy ze sobą, odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Masło i cukier rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, studzimy. Przesypujemy mąkę do miski, dodając szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem oraz jajka. Ciasto łączymy z gotowym rozczynem i wyrabiamy do czasu, aż będzie odstawać od ręki, po czym pozostawiamy przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i zagniatamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Ciasto rozkładamy na blasze, posypujemy kruszonką i rabarbarem. Pieczemy 60 min w temp. 180°C.

2013-05-20 15:07

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Karp po żydowsku

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

ryby

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

Bp Andrzej Przybylski: co jest warunkiem wszczepienia nas w Kościół?

2024-04-26 13:12

[ TEMATY ]

rozważania

bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

28 Kwietnia 2024 r., piąta niedziela wielkanocna, rok B

CZYTAJ DALEJ

Ks. dr hab. Sławomir Zych - zasłużony dla Powiatu Kolbuszowskiego

2024-04-28 22:10

Bartosz Walicki

Zasłużeni dla Powiatu Kolbuszowskiego

Zasłużeni dla Powiatu Kolbuszowskiego

Przyznaje się je osobom fizycznym lub prawnym, a także instytucjom państwowym, jednostkom samorządu terytorialnego oraz organizacjom społecznym i zawodowym, które poprzez swoją działalność zawodową i społeczną przyczyniły się do gospodarczego, kulturalnego i społecznego rozwoju powiatu kolbuszowskiego. Zaznaczyć należy, że wzór odznaki został zaopiniowany przez Komisję Heraldyczną działającą przy Ministrze Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz uzyskał zgodę Prezydenta RP Andrzeja Dudy.

Jednym z wyróżnionych odznaką został kapłan diecezji rzeszowskiej, ks. dr hab. Sławomir Zych, dyrektor Ośrodka Badań nad Polonią i Duszpasterstwem Polonijnym KUL. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku przez Komisję Odznaki Honorowej Powiatu Kolbuszowskiego postanowienie o przyznaniu odznaki podjął w dniu 27 marca br. Zarząd Powiatu w Kolbuszowej. Razem z ks. S. Zychem uhonorowani zostali: Józef Kardyś, Zbigniew Chmielowiec, Władysław Ortyl, Maciej Szymański, Zbigniew Strzelczyk i Andrzej Jagodziński.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję