Reklama

Z zakonnej kuchni

Galaretka w jajkach

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 10 jajek

• zielony groszek

• kukurydza

• ugotowana marchewka

• szynka lub wędzony łosoś

• listki zielonej pietruszki

• 250 ml bulionu

• 1 dag żelatyny

W spodzie jajka (surowego) naciąć delikatnie małym nożykiem otwór o wymiarach 1,5 x 1,5cm. Wylać białko i żółtko, które można wykorzystać do innych celów, np. sporządzenia babki wielkanocnej, jajecznicy czy omleta. Skorupkę wypłukać i osuszyć. Przygotować galaretkę: do zimnego bulionu dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Schłodzić. Łyżeczkę przygotowanej galaretki wlać do wydmuszki, obracać skorupką i rozprowadzać równomiernie po ściance. Przykleić listek pietruszki i wstawić do lodówki do stężenia.

Następnie umieścić w skorupce pozostałe składniki i zalać bulionem z żelatyną. Wstawić do lodówki . Po całkowitym stężeniu galaretki zdjąć skorupkę.

Wykonanie i zdjęcia: Grażyna Kołek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2016-03-16 08:51

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa grzybowa

[ TEMATY ]

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

Składniki

CZYTAJ DALEJ

Moc Ducha w Kościele

2024-05-16 11:59

[ TEMATY ]

Zesłanie Ducha Świętego

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Duch Święty oświeca i podnosi, uświęca oraz ożywia człowieka. Budzi w ludziach wszelkiego rodzaju dobre pragnienia i szlachetne tęsknoty, a jedną z nich jest pragnienie nieba. Przywraca też człowiekowi nadzieję.

Zesłanie Ducha Świetego Ewangelia (J 7, 37-39)

CZYTAJ DALEJ

Ojciec i przyjaciel. Śp. ks. Konrad Dobrowolski

2024-05-19 06:29

Paweł Wysoki

Zmarli są z nami i dyskretnie przygotowują nas do życia w niebie - powiedział ks. Stanisław Papierz.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję