Składniki:
12 surowych krewetek królewskich
6 zielonych szparagów
mała cukinia
oliwa, masło, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki
tarty parmezan
Wykonanie:
Krewetki obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Wstawić wodę w garnku. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, obrać tylko przy najgrubszej części łodygi. Pokroić na 2-3-centymetrowe kawałki i wrzucić na osolony wrzątek – na 3 minuty. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z łyżką oliwy i łyżką masła. Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 1,5 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Cukinie zetrzeć na cienki makaron – lub pokroić w cieniutkie paseczki – i wrzucić na oliwę z czosnkiem. Posypać posiekaną natką pietruszki, wymieszać i przez chwilę podgrzewać. Dodać gotowe krewetki i szparagi. Można również dodać więcej oliwy do smaku, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Posypać drobno startym parmezanem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu