Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na ostatki

Trwają zapusty, czyli ostatnie dni zabaw przed nadchodzącym Wielkim Postem. Liczy się je od tłustego czwartku do wtorku przed Środą Popielcową, zwanego w Polsce „śledzikiem”. Zwyczajowo w tym dniu podaje się na przekąskę właśnie śledzika, aby przypomnieć o zbliżającym się okresie wstrzemięźliwości. Proponujemy przepisy na śledzie z naszego redakcyjnego przepiśnika.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śledzie w musztardzie od Kasi A.

SKŁADNIKI :
*płaty śledziowe marynowane
*2 łyżki musztardy francuskiej
*2 łyżki majonezu
*łyżka śmietany

Wykonanie:
1. Śledzie pokrój w małe kawałki.
2. Wymieszaj musztardę, majonez i śmietanę.
3. Do sosu dodaj śledzie. Wymieszaj i dopraw solą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Białe śledzie od Marty

SKŁADNIKI :
*ok. 1,5 kg matiasów
*25 łyżek wody
*5 łyżek octu
*3 liście laurowe
*kilka ziaren ziela angielskiego
*przyprawa typu vegeta
*3 duże cebule lub 4 małe
*4 łyżki majonezu

Wykonanie:
1. Przygotuj śledzie: z każdego płatu wytnij ciemną część (to istotne ze względu na smak), usuń ości. Pokrój płaty w niewielkie paseczki.
2. Przygotuj zalewę: w garnku umieść wodę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, vegetę i cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka (możesz ją zetrzeć na szatkownicy). Zalewę z cebulą zagotuj i utrzymuj wrzenie przez pół minuty. Odstaw do wystudzenia.
3. Garnek z przestudzoną zalewą przechyl, tak aby na dnie pozostał płyn bez cebuli (możesz przecedzić zalewę i cebulę odłożyć na chwilę na bok). Zalewę wymieszaj dokładnie z 4 łyżkami majonezu, np. trzepaczką – sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt mało gęsty, dodaj jeszcze trochę majonezu.
4. Dodaj do sosu pokrojone śledzie (ewentualnie odłożoną cebulę) i wymieszaj całość.
5. WAŻNE: Aby zyskać odpowiedni smak, śledzie powinny odstać w lodówce przynajmniej tydzień! Najlepiej będzie, jeśli codziennie je przemieszasz.

Śledzie po cygańsku w słodko-pikantym sosie od Marzeny

SKŁADNIKI:
*1/2 kg śledzi matiasów
*2 cebule
*3 ogórki konserwowe
*4 łyżki oliwy
Sos:
*1/2 szklanki wody
*2 łyżki oliwy
*150 ml keczupu łagodnego
*1,5 łyżki octu
*1,5 łyżeczki cukru
*2 liście laurowe
*4 ziarenka ziela angielskiego
*1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
*sól, pieprz do smaku

Reklama

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki sosu włóż do garnka i gotuj przez ok. 10 min. Wystudź.
2. Śledzie namocz. Osuszone pokrój w kawałki.
3. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oliwie.
4. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
5. Wszystkie składniki połącz, zalej wystudzonym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Przełóż do naczynia. Trzymaj w lodówce kilka godzin.

Śledzie proboszcza od p. Marii

SKŁADNIKI:
*1 słoiczek grzybków marynowanych
*4-5 śledzi typu matias w oleju
*1 cebula
*pęczek zielonej pietruszki lub szczypiorku
*1/5 szklanki oleju

Wykonanie:
1. Grzybki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Zieloną pietruszkę posiekaj. Śledzie pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm – 2 cm.
2. W salaterce układaj warstwami: śledzie, cebulę, grzyby i pietruszkę – aż do wyczerpania składników. Skrop olejem.

Śledzie w śmietanie na Środę Popielcową

SKŁADNIKI:
*kilka płatów matiasów
*0,5 l wody
*300 ml kwaśnej gęstej śmietany
*1 cebula
*2 łyżki octu
*2 liście laurowe
*5 ziaren ziela angielskiego
*sól, cukier do smaku

Wykonanie:
1. Filety śledziowe opłucz z soli. Jeśli są zbyt słone, namocz w zimnej wodzie lub mleku.
2. Zagotuj wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, octem i cebulą. Dopraw do smaku solą i cukrem. Gotuj ok. 10 min. Wystudź.
3. Śledzie osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w mniejsze kawałki.
4. Z wywaru wyjmij przyprawy. Dodaj śledzie i śmietanę. Wymieszaj.
5. Podawaj z gorącymi ziemniakami.

2024-02-05 19:29

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Beskidy: tradycyjne góralskie ostatki – coraz rzadziej spotykane

[ TEMATY ]

górale

Beskidy

ostatki

Wikipedia/autor:Scotch Mist na licencji Creative Commons

Istebna

Istebna

Istota góralskiego karnawału - nazywanego w Beskidach mięsopustem - odnosząca się tradycyjnego podziału na czas zabawy, modlitwy, pracy i odpoczynku, zanika i zastępują ją nowe formy zabawy - uważa Małgorzata Kiereś, etnograf z Istebnej.

Była kierownik Muzeum Beskidzkiego w Wiśle przypomina, że u górali beskidzkich mięsopust to okres autentycznej wiejskiej zabawy. „Ludzie w soboty spotykali się w karczmie na tzw. muzykach, aby pobyć ze sobą, poopowiadać, jak się mają, co u nich słychać. To był czas ucztowania i wspólnej rozmowy, czas radości. Przychodziła niedziela, szli do kościoła. Następował poniedziałek, zaczynali pracę” - mówi Kiereś.

CZYTAJ DALEJ

Watykan: 17 maja prezentacja dokumentu o objawieniach

2024-05-07 13:48

[ TEMATY ]

Watykan

objawienia

Monika Książek

W piątek 17 maja 2024 r. o godz. 12.00 w Biurze Prasowym Stolicy Apostolskiej odbędzie się konferencja prasowa poświęcona nowym normom Dykasterii Nauki Wiary dotyczącym rozeznawania objawień i innych zjawisk nadprzyrodzonych - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Dokument zaprezentują Prefekt Dykasterii Nauki Wiary, kard. Víctor Manuel Fernández oraz sekretarz Sekcji Doktrynalnej Dykasterii Nauki Wiary ks. prał. Armando Matteo. Dotychczas nie ujawniono żadnych dalszych szczegółów dotyczących dokumentu.

CZYTAJ DALEJ

79 lat temu zakończyła się II wojna światowa

2024-05-07 21:53

[ TEMATY ]

II wojna światowa

Walter Genewein

Wrzesień 1939, zdjęcie wykonane przez niemieckiego oficera gdzieś we Wrocławiu we wrześniu 1939 r. Przedstawia pojazdy niemieckich sił powietrznych przed wyjazdem do Polski

Wrzesień 1939, zdjęcie wykonane przez niemieckiego oficera gdzieś we Wrocławiu we wrześniu
1939 r. Przedstawia pojazdy niemieckich sił powietrznych przed wyjazdem do Polski

79 lat temu, 8 maja 1945 r., zakończyła się II wojna światowa w Europie. Akt kapitulacji Niemiec oznaczał koniec sześcioletnich zmagań. Nie oznaczał jednak uwolnienia kontynentu spod panowania autorytaryzmu. Europa Środkowa na pół wieku znalazła się pod kontrolą ZSRS.

Na początku 1945 r. sytuacja militarna i polityczna III Rzeszy wydawała się przesądzać jej los. Wielka ofensywa sowiecka rozpoczęta w czerwcu 1944 r. doprowadziła do utraty przez Niemcy ogromnej części Europy Środkowej, a straty w sprzęcie i ludziach były niemożliwe do odtworzenia. Porażka ostatniej wielkiej ofensywy w Ardenach przekreślała niemieckie marzenia o zawarciu kompromisowego pokoju z mocarstwami zachodnimi i kontynuowaniu wojny ze Związkiem Sowieckim. Wciąż zgodna współpraca sojuszników sprawiała, że dla obserwatorów realistycznie oceniających sytuację Niemiec było jasne, że wykluczone jest powtórzenie sytuacji z listopada 1918 r., gdy wojna zakończyła się zawieszeniem broni. Dążeniem Wielkiej Trójki było doprowadzenie do bezwarunkowej kapitulacji Niemiec oraz ich całkowitego podporządkowania woli Narodów Zjednoczonych.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję