Reklama

Niedziela Łódzka

Wiek Chrystusowy w kapłańskim posługiwaniu

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapłani wyświęceni 33 lata temu obchodzili jubileusz swoich święceń. Mszy św. dziękczynnej w kościele Matki Boskiej Jasnogórskiej przewodniczył abp senior Władysław Ziółek, który 33 lata temu przyjął sakrę biskupią.

W dziękczynieniu uczestniczyli: ks. kan. Andrzej Blewiński - proboszcz parafii Matki Boskiej Dobrej Rady w Zgierzu, ks. prał. Grzegorz Jędraszek - proboszcz parafii Matki Boskiej Jasnogórskiej w Łodzi, ks. kan. Franciszek Kijowski - proboszcz parafii Przemienienia Pańskiego w Dąbrówce Wielkiej, ks. kan. Grzegorz Klimkiewicz - proboszcz parafii Najświętszego Zbawiciela w Łodzi, ks. kan. Zdzisław Kowalewski - proboszcz parafii Opatrzności Bożej w Łodzi, ks. kan. Tadeusz Koziorowski - proboszcz parafii św. Benedykta w Srocku, ks. prał. Ireneusz Kulesza - proboszcz parafii archikatedralnej św. Stanisława Kostki, ks. Paweł Pełka - proboszcz parafii Opieki św. Józefa w Leśmierzu (diecezja łowicka), ks. prał. Bartłomiej Rurarz - rektor kościoła Najświętszej Maryi Panny Ostrobramskiej w Łodzi, ks. kan. Stanisław Skobel - rektor Instytutu Teologicznego w Łodzi, ks. prał. Waldemar Sondka - rektor kościoła Niepokalanego Poczęcia NMP w Łodzi.

W słowie do kapłanów i wiernych Ksiądz Arcybiskup ukazał wielką rolę modlitwy w życiu bł. Jana Pawła II i w życiu kapłana. Zebrani modlili się o rychłą kanonizację Papieża Polaka i o łaskę zbawienia dla ks. Bogusława Jaszczury, który zginął w wypadku w 1981 r. oraz dla ks. Tadeusza Malca, który zmarł w tym roku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2013-06-06 14:53

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Księża gotują

Niedziela Ogólnopolska 52/2016, str. 72-73

[ TEMATY ]

kuchnia

ksiądz

kapłan

kapłan

jedzenie

Jarosław Ciszek

Ks. Paweł Rozpiątkowski przy własnej wędzarni

Ks. Paweł Rozpiątkowski przy własnej wędzarni

Polakom księżowska kuchnia kojarzy się najczęściej ze stateczną gospodynią, jak Michałowa z „Rancza” czy Natalia z „Ojca Mateusza”. Niezastąpiona na plebanii, dba, by księża zdrowo, smacznie i na czas zjedli. Rzeczywistość jest jednak inna. Coraz więcej, zwłaszcza małych, parafii rezygnuje z pomocy gospodyni. W takiej sytuacji umiejętność gotowania staje się bardzo praktyczna

Dla wielu księży gotowanie to nie tylko hobby, ale też okazja do spotkań z ludźmi, i wpisuje się w ich działalność duszpasterską. Świetnym kucharzem, mistrzem kuchni włoskiej jest jałmużnik papieski abp Konrad Krajewski. Jego przyjaciele opowiadają, że wieczorami zdarza się mu zapraszać do siebie znajomych z pracy, ulicy, z kraju, dla których gotuje. Najchętniej dania kuchni włoskiej – pasty, sałatki, mięsa z ziołami i oliwą. Ks. Piotr Turek, przyjaciel abp. Krajewskiego z czasów łódzkich, w jednym z wywiadów zdradził, że dom jałmużnika papieskiego jest dobrze znany w Rzymie. Bezdomni, szczególnie Polacy, kiedy chcą coś zjeść, wiedzą, że trzeba przyjść właśnie tam. – Znajomi przez pielgrzymów wysyłają mu paczki z naszą szynką i kiełbasą – opowiada ks. Turek. – On je wypakowuje, robi kanapki, wkłada do reklamówki i rusza w zakątki Rzymu, w które na pewno nie zapuszczają się turyści. Idzie do biednych i bezdomnych. Oprócz kanapek z polskimi wędlinami abp Krajewski nosi kloszardom ciepłe posiłki. Przygotowuje je z siostrami albertynkami, które gotują dla Gwardii Szwajcarskiej.

CZYTAJ DALEJ

Św. Florian, żołnierz, męczennik

[ TEMATY ]

św. Florian

Archiwum OSP Kurów

CZYTAJ DALEJ

Pielgrzymi ze Słowacji

2024-05-04 22:26

Małgorzata Pabis

    Już po raz 17. do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach przybyła doroczna pielgrzymka katolików ze Słowacji organizowana przez „Radio Lumen”.

    Uroczystej Eucharystii, sprawowanej na ołtarzu polowym w sobotę 4 maja, przewodniczył bp František Trstenský, biskup spiski. W pielgrzymce wzięło udział ponad 10 tysięcy Słowaków.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję