Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, a polskie gospodynie słyną z przepysznych ciast i deserów. W bardzo wielu domach istnieje tradycja wypiekania ciasta na niedzielę, z okazji świąt, uroczystości rodzinnych czy religijnych, by przy stole uraczyć rodzinę i znajomych. Wiele receptur i przepisów znanych jest tylko w danej rodzinie czy konkretnym regionie i przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nieraz oryginalne i smakowite wypieki pojawiają się w rozmaitych konkursach, w których gospodynie mogą pochwalić się swoimi umiejętnościami. Wielką popularnością cieszą się też wypieki na parafialnych festynach. Panie przygotowują ciasta, a później sprzedają je w kawałkach. Dochód zasila szczytny cel, jak np. budowa kościoła, a smakosze są zachwyceni, bo za niewielką kwotę mogą popróbować prawdziwych rarytasów.
Przepis na szarlotkę oblewaną lukrem przysłała do nas p. Monika Gorowa ze Świebodzina (diecezja zielonogórsko-gorzowska).
Pomóż w rozwoju naszego portalu