Reklama

Wiadomości

Jak schudnąć?

Niedziela Ogólnopolska 1/2016, str. 48

[ TEMATY ]

ludzie

jedzenie

dieta

Pink Sherbet Photography / Foter.com / CC BY

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Każda dobra zmiana – także zrzucenie zbędnych kilogramów – zaczyna się w głowie. Żeby schudnąć, trzeba mieć motywację („źle się czuję”, „rujnuję sobie zdrowie”), ale także choć odrobinę pozytywnego nastawienia („chcę założyć tę piękną czerwoną sukienkę”, „mogę być zdrowsza”). Postrzeganie siebie jako wieloryba obrośniętego tłuszczem nie zachęca do odchudzania. Lepiej myśleć o sobie jako o pięknej kobiecie, która wpadła na pomysł, jak zostać jeszcze piękniejszą.

Statystyczny Europejczyk je za dużo i ma z tego powodu nadwagę. Dobrze o tym pamiętać, żeby w czasie odchudzania nie traktować swojej sytuacji jak nieszczęścia czy kary. Warto też polubić uczucie lekkiego niedosytu i kończyć posiłki, zanim żołądek da znak, że jest napełniony. Nasze organizmy nie są przystosowane do tego, żebyśmy zaspokajali głód do końca. Jest to może przyjemne w czasie jedzenia, ale później skutkuje uczuciem przeciążenia i odkładaniem się tłuszczu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wiele osób, które chcą schudnąć, rezygnuje na stałe z jednego posiłku dziennie – najczęściej z kolacji albo ze śniadania. Niestety, kiedy omijamy któryś z posiłków, zwykle jemy więcej w innych porach dnia i przyzwyczajamy organizm do magazynowania zapasów. Efekt bywa więc odwrotny do zamierzonego. Najlepszy sposób odżywiania to pięć małych posiłków dziennie – w regularnych odstępach czasowych. Kiedy staramy się jeść mniej, to automatycznie ograniczamy ilość przyjmowanych witamin oraz mikro- i makroelementów. Dieta osoby chudnącej powinna zatem zawierać procentowo znacznie więcej warzyw i owoców. Natomiast produktem, z którego powinno się zupełnie zrezygnować, jest biały cukier. To kaloryczna bomba, która wywołuje napady wilczego głodu i emocjonalne huśtawki. Zmorą osób mających skłonność do tycia jest podjadanie między posiłkami. Dlatego stosuj różne tricki, które cię do tego zniechęcą, np. myj zęby po każdym posiłku, dużo pij, pozbądź się z domu wszystkich słodyczy. Zimą, kiedy chudnięcie może się wiązać z dotkliwszym odczuwaniem zimna, warto się rozgrzewać gorącymi herbatkami (np. ziołami wspomagającymi odchudzanie).

Trudno jest jednak schudnąć bez zwiększenia aktywności fizycznej. Ruch pomaga spalać kalorie, ale też poprawia działanie narządów wewnętrznych – także układu pokarmowego. Jeśli po skromnym posiłku masz ochotę na więcej, idź na spacer albo wykonaj kilka ćwiczeń, a szybciej poczujesz się syta. Ćwiczyć warto także po to, żeby ładnie wyrzeźbić odchudzoną sylwetkę.

2015-12-23 09:08

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Księża gotują

Niedziela Ogólnopolska 52/2016, str. 72-73

[ TEMATY ]

kuchnia

ksiądz

kapłan

kapłan

jedzenie

Jarosław Ciszek

Ks. Paweł Rozpiątkowski przy własnej wędzarni

Ks. Paweł Rozpiątkowski przy własnej wędzarni

Polakom księżowska kuchnia kojarzy się najczęściej ze stateczną gospodynią, jak Michałowa z „Rancza” czy Natalia z „Ojca Mateusza”. Niezastąpiona na plebanii, dba, by księża zdrowo, smacznie i na czas zjedli. Rzeczywistość jest jednak inna. Coraz więcej, zwłaszcza małych, parafii rezygnuje z pomocy gospodyni. W takiej sytuacji umiejętność gotowania staje się bardzo praktyczna

Dla wielu księży gotowanie to nie tylko hobby, ale też okazja do spotkań z ludźmi, i wpisuje się w ich działalność duszpasterską. Świetnym kucharzem, mistrzem kuchni włoskiej jest jałmużnik papieski abp Konrad Krajewski. Jego przyjaciele opowiadają, że wieczorami zdarza się mu zapraszać do siebie znajomych z pracy, ulicy, z kraju, dla których gotuje. Najchętniej dania kuchni włoskiej – pasty, sałatki, mięsa z ziołami i oliwą. Ks. Piotr Turek, przyjaciel abp. Krajewskiego z czasów łódzkich, w jednym z wywiadów zdradził, że dom jałmużnika papieskiego jest dobrze znany w Rzymie. Bezdomni, szczególnie Polacy, kiedy chcą coś zjeść, wiedzą, że trzeba przyjść właśnie tam. – Znajomi przez pielgrzymów wysyłają mu paczki z naszą szynką i kiełbasą – opowiada ks. Turek. – On je wypakowuje, robi kanapki, wkłada do reklamówki i rusza w zakątki Rzymu, w które na pewno nie zapuszczają się turyści. Idzie do biednych i bezdomnych. Oprócz kanapek z polskimi wędlinami abp Krajewski nosi kloszardom ciepłe posiłki. Przygotowuje je z siostrami albertynkami, które gotują dla Gwardii Szwajcarskiej.

CZYTAJ DALEJ

Działacze Opozycji Antykomunistycznej i Osoby Represjonowane pielgrzymowali do Rokitna

2024-05-20 11:38

[ TEMATY ]

opozycja antykomunistyczna

osoby represjonowane

pielgrzymka do Rokitna

Marek Budniak

W pielgrzymce do Rokitna wzięło udział ok. 200 osób z naszego województwa

W pielgrzymce do Rokitna wzięło udział ok. 200 osób z naszego województwa

Działacze opozycji antykomunistycznej i osoby represjonowane z przyczyn politycznych województwa lubuskiego 19 maja odbyli swoją III Pielgrzymkę do Sanktuarium Matki Bożej Cierpliwie Słuchającej w Rokitnie.

Pierwszym punktem programu był wykład prof. dr. hab. Jana Żaryna na temat „Potrzeby dumy narodowej z naszej historii, kultury i wiary, które współtworzyły nasze ponadtysiącletnie dziedzictwo”. W swojej konferencji prelegent przypomniał m.in. słowa ks. Piotra Skargi o tym, że „Każdy, kto ojczyźnie służy, sobie służy” oraz Romana Dmowskiego, który powiedział, że „Wszystko co polskie jest moje […] więc muszę też przyjąć upokorzenia”. Profesor podkreślił, że my Polacy mamy to szczęście, iż nie musimy wstydzić się naszych przodków, powinniśmy być dumni nie tylko z wielkich ich zwycięstw, ale także z tego jak przyjmowali gorycz klęski oraz potrafili mądrze wybierać zaczynając na przyjęciu chrztu w obrządku łacińskim. Postawił pytanie retoryczne czy potrafimy jako pokolenie przeciwstawić się idącej od Zachodu nowej rewolucji marksistowskiej? Zachęcał do zorganizowania w naszych miastach 13 października Narodowego Marszu Papieskiego.

CZYTAJ DALEJ

Śp. ks. Tadeusz Kasperek - proboszcz, jakich mało

2024-05-20 22:29

Katarzyna Dybeł

    Emerytowany proboszcz parafii pw. św. Piotra w Wadowicach i honorowy obywatel Miasta Wadowice ks. prałat Tadeusz Kasperek zmarł 17 maja br. w krakowskim szpitalu.

    Charyzmatyczny kapłan, ksiądz z powołania, ceniony i lubiany, obdarzony licznymi talentami, mocną osobowością i determinacją w posługiwaniu tym, których Bóg stawiał na jego drodze. Pełen niewyczerpanej energii i wciąż nowych pomysłów, zawsze otwarty i gościnny, rozmodlony i umiejący rozmodlić innych, gotowy rozmawiać z każdym niezależnie od jego poglądów, twórczy, kochający Kościół – proboszcz jakich mało. Wyjątkowy gospodarz i organizator, dla wielu przyjaciel, duchowy ojciec, spowiednik i mistrz ewangelicznego słowa. Serce i czas miał dla wszystkich, ale w centrum jego duszpasterskiej troski były dzieci i osoby chore, starsze, zmagające się z cierpieniem i niezrozumieniem. Przez ostatnie lata swego życia doświadczył krzyża ciężkiej choroby i kalectwa, który niósł w heroiczny sposób, ofiarując wiele z tego cierpienia w intencji swoich parafian.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję