Reklama

Z zakonnej kuchni

Forszmak domowy

Forszmak to pyszna, rozgrzewająca, jednogarnkowa potrawa, dość pikantna i wyrazista. Danie przypomina w smaku i konsystencji sycący gulasz. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 2 cebule

• 1 puszka pomidorów w zalewie

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

• 50 dag wędliny (kiełbasa, boczek, okrawki rozmaitych wędlin – jak na bigos)

• 3 kiszone ogórki

• pół szklanki śmietany

• 1 łyżeczka mąki pszennej

• duża garść zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia, oregano)

• olej do smażenia

Wykonanie:

Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać rozgniecione widelcem pomidory i dusić na niewielkim ogniu ok. 5 min. Wędlinę pokroić w kostkę, dodać do sosu i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Ziemniaki oraz ogórki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zagotować. Doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do potrawy, zagotować. Obficie posypać zieleniną. Podawać na gorąco z pieczywem.

Wykonanie: Graziako

2016-11-16 10:54

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śledź po japońsku

Niedziela Ogólnopolska 9/2019, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako/Niedziela

Na ostatki – zapusty – przed zbliżającym się Wielkim Postem na przekąskę proponujemy tradycyjnego śledzika.

Składniki: • 6 sztuk matiasów • 5 jajek ugotowanych na twardo • 1 czerwona cebula • 1 puszka groszku konserwowego • 3-4 ogórki konserwowe • kilka łyżek majonezu • mleko do namoczenia
CZYTAJ DALEJ

Kochać miłością Maryi

2024-12-18 21:05

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

W sali rycerskiej Zamku Królewskiego w Sandomierzu odbyło się uroczyste przedświąteczne spotkanie samorządowców z Sandomierza i Powiatu Sandomierskiego.

Zgromadziło ono liczne osoby, w tym organizatorów starostę sandomierskiego Marcina Piwnika, burmistrza miasta Sandomierza Pawła Niedźwiedzia, instytucji i szkół, przedstawicieli służb mundurowych, organizacji pozarządowych oraz zaproszonych gości.
CZYTAJ DALEJ

Maryja udaje się do Elżbiety, by służyć

2024-12-19 11:34

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Karol Porwich/Niedziela

Maryja udaje się do Elżbiety, by służyć. Tak samo, jak Jej Syn – Jezus Chrystus – który przyszedł na świat, aby służyć. Nie ociąga się z pomocą, ale czyni ją „z pośpiechem” i zawsze wtedy, kiedy jej potrzebujemy.

W tym czasie Maryja wybrała się i poszła z pośpiechem w góry do pewnego miasta w ziemi Judy. Weszła do domu Zachariasza i pozdrowiła Elżbietę. Gdy Elżbieta usłyszała pozdrowienie Maryi, poruszyło się dzieciątko w jej łonie, a Duch Święty napełnił Elżbietę. Wydała ona głośny okrzyk i powiedziała: «Błogosławiona jesteś między niewiastami i błogosławiony jest owoc Twojego łona. A skądże mi to, że Matka mojego Pana przychodzi do mnie? Oto bowiem, skoro głos Twego pozdrowienia zabrzmiał w moich uszach, poruszyło się z radości dzieciątko w moim łonie. Błogosławiona jest, która uwierzyła, że spełnią się słowa powiedziane Jej od Pana».
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję