Reklama

Z zakonnej kuchni

Pieczonki

Niedziela Ogólnopolska 42/2017, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

adriana_u/fotolia.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pieczonki, zwane też prażonkami, to potrawa regionalna z Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Przygotowuje się ją w garnku stojącym na żeliwnych nóżkach w ognisku. Do ziemniaków, cebuli, boczku i kiełbasy można dodać też np. buraki lub marchewkę.

Składniki:

• 4 kg ziemniaków
• 1 kg cebuli
• 1 kg boczku
• 1 kg kiełbasy
• 10 dag smalcu
• kilka plastrów słoniny
• przyprawy: sól, pieprz
• kilka liści kapusty

Wykonanie:

Pieczonki to potrawa plenerowa, do której wykonania potrzebny jest specjalny żeliwny garnek z przykrywką. Garnek ten należy dokładnie wysmarować smalcem, na dnie ułożyć plastry słoniny lub liście kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt grube plastry, podobnie cebulę, boczek i kiełbasę. W garnku układać warstwami ziemniaki, cebulę, boczek i kiełbasę (każdą warstwę przyprawić solą i pieprzem), tak aby na wierzchu była warstwa ziemniaków. Na to nałożyć łyżkę smalcu lub plaster tłustego boczku. Całość przykryć liśćmi kapusty i zamknąć przykrywką. Garnek ustawić na ok. godzinę w gorących, ale niezbyt wielkich płomieniach ogniska.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2017-10-11 11:12

Ocena: +3 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Żurek karpacki

Na poświąteczne przejedzenie proponujemy ostrzejszą, gorącą zupę. Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb oraz surówek i przetworów.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Droga nawrócenia św. Augustyna

Benedykt XVI w jednym ze swoich rozważań przytoczył wiernym niezwykłą historię nawrócenia św. Augustyna, którego wspomnienie w Kościele obchodzimy 28 sierpnia.

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Obchody Dnia Włókniarza

2024-04-23 17:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Włókniarki z dawnych zakładów „Poltex” opowiedziały jak wyglądała ich praca w czasach świetności przemysłu włókienniczego w Łodzi. Opowieści ubogaciły występy muzyczne, warsztaty i poczęstunek.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję