Rozgrzewająca z chili
Składniki:
• 200 ml mleka
• 100 ml słodkiej śmietanki (30 proc.)
• 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
• szczypta chili
• szczypta cynamonu
• 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Mleko i śmietankę podgrzać w garnku, dodać cukier, cynamon i chili, podgrzewać, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać drobno posiekaną czekoladę i dalej podgrzewać, cały czas mieszając, przez kilka minut. Napój podawać z różyczką bitej śmietany, posypaną płatkami chili.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Z blendera wysokoobrotowego
Składniki:
• 1 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
• kilka orzechów nerkowca
• 2 daktyle lub 2 morele (suszone)
• 1 łyżeczka kakao
• 3 szklanki mleka
Wykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać pozostałe składniki. W blenderze wybrać program „zupa”, zmiksować i podgrzewać przez 5 min.
Opracowanie: Jolanta Marszałek
Wykonanie: Graziako