Jest rośliną jadalną, leczniczą oraz miododajną. Lawendę najczęściej możemy spotkać w formie olejku eterycznego, który ma bakteriobójcze właściwości. Znakomicie się sprawdza w łagodzeniu napięć i stresu. Kilka kropel naturalnego olejku wylanego na piżamę działa uspokajająco, a nawet nasennie. Picie naparu z kwiatów lawendy może złagodzić bóle miesiączkowe oraz objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak kolki, wzdęcia oraz pobudzić perystaltykę jelit i usprawnić wypróżnianie.
Lawenda znakomicie komponuje się z innymi ziołami, takimi jak: rozmaryn, oregano, tymianek, cząber, estragon czy majeranek. Dodaje potrawom kwiatowo-cytrusową nutę, dlatego pasuje zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych. Oliwa z oliwek połączona z suszoną lawendą będzie doskonałą kompozycją do przyprawiania kurczaka, ryb, sałatek czy sosów.
Oto kilka przepisów które pomogą wykorzystać kwiaty lawendy w kuchni.
Pomóż w rozwoju naszego portalu