Składniki:
200 g mąki orkiszowej
1 szczypta soli
1 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g cukru lawendowego
80 g masła
2 jajka
150 ml mleka roślinnego
8-10 moreli
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, sól, sodę i cukier lawendowy. Jeśli nie masz cukru lawendowego, dodaj ususzone kwiaty lawendy z 2-3 gałązek. Do drugiego naczynia wlej produkty mokre: roztopione wcześniej masło, jaja i mleko roślinne. Następnie połącz wszystkie składniki razem, do suchych wlewając mokre, i szybko wymieszaj drewnianą łyżką, aby produkty dokładnie się połączyły. Morele umyj, oczyść z pestek i pokrój każdą na osiem części. Foremki na muffinki wypełnij do 2/3 wysokości, a morele zanurz w każdej babeczce. Na jedną mufinkę powinny starczyć 3-4 plastry owocu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut.
Pomóż w rozwoju naszego portalu