Reklama

Porady

Z Bożej apteki

Owoce kaliny koralowej

Jesień nie tylko cieszy nasze oczy wielością barw, lecz także obdarza nas swoimi licznymi darami. Są one cenne dla wzmocnienia naszego zdrowia.

Niedziela Ogólnopolska 40/2021, str. 55

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chciałbym prosić Czytelników, aby udając się na spacer do lasu, nad wodę czy na pola, zwrócili uwagę na pokryty czerwonymi owocami krzew. Najpewniej jest to kalina koralowa. Niektóre jej odmiany sadzone są w miejskich parkach ze względu na ozdobne kwiaty. Od dawna jej kora, kwiat i owoce są wykorzystywane w celach leczniczych. Teraz, jesienią, bardzo cenne są owoce kaliny. Zbiera się je we wrześniu i październiku, najlepiej po pierwszych przymrozkach, kiedy stracą gorycz, a jeżeli nie przemarzły, to wkładamy je na kilka dni do zamrażarki. Można je także ususzyć. Owoce kaliny mają szerokie zastosowanie prozdrowotne. Stosuje się je w leczeniu przeziębień, w chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy, a także aby wzmocnić mięsień sercowy. Działają moczopędnie oraz uspokajająco przy nerwicach. „Nawet pestki jej są korzystne. Można z niech zrobić nalewkę przy raku piersi” (Jelena Fiodorowna Zajcewa).

Chciałbym zaproponować dwa sposoby konserwowania owoców kaliny na zimę. Pierwszy sposób to przyrządzenie ich bez gotowania. Dzięki temu kalina zachowuje swe naturalne właściwości, a co najważniejsze, pomaga w chorobach serca, przy grypie i przeziębieniu, wzmacnia system odpornościowy. Aby przygotować w ten sposób kalinę, wpierw należy ją opłukać w wodzie, lekko wysuszyć i oderwać widelcem jagody od baldachów. Owoce przecieramy przez sitko, aż puszczą sok. Pestek nie wyrzucamy – po wysuszeniu i zmieleniu na proszek możemy je dodawać do herbaty. Następnie do soku dodajemy naturalny miód w proporcji 700 g soku kaliny i 500 g miodu (lub cukru). Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką – chodzi o to, żeby sok dobrze się połączył z miodem lub cukrem, miód bowiem to naturalny konserwant. Otrzymaną zawartość przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odstawiamy do lodówki. Zażywamy po łyżce trzy razy dziennie.

Drugi sposób to obróbka termiczna. W ten sposób z owoców kaliny możemy przyrządzić marmoladę, sok, dżem lub nalewkę. Możemy także je ususzyć, by przygotowywać z nich herbatę. W tym celu 15-20 g owoców zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 4 godziny do naciągnięcia, odcedzamy i pijemy na zdrowie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-28 11:23

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Izrael/ Armia zapowiedziała dziesięciogodzinne „przerwy humanitarne” w walkach w Strefie Gazy

2025-07-27 09:21

[ TEMATY ]

Izrael

PAP/EPA/SHAHZAIB AKBER

Izraelskie wojsko zapowiedziało w niedzielę dziesięciogodzinne „przerwy humanitarne” w działaniach zbrojnych na niektórych obszarach w Strefie Gazy. Decyzja ta została ogłoszona po tym, gdy armia poinformowała o wznowieniu zrzutów z pomocą humanitarną nad palestyńską półenklawą i ustanowieniu „korytarzy humanitarnych” dla konwojów ONZ.

Jak przekazał portal Times of Israel, przerwy w działaniach zbrojnych będą wprowadzane w miejscach, w których aktualnie nie operują izraelskie siły lądowe, w tym w Al-Mawasi, Dajr al-Balah i mieście Gaza.
CZYTAJ DALEJ

Orędzie Leona XIV na Światowy Dzień Dziadków i Osób Starszych

2025-07-27 07:58

[ TEMATY ]

orędzie

osoby starsze

Papież Leon XIV

Vatican Media

„Błogosławiony, kto nie stracił nadziei” (por. Syr 14, 2) – tak brzmi temat V Światowego Dnia Dziadków i Osób Starszych i orędzia przygotowanego przez papieża Leona XIV na tę okazję. Dzień ten – ustanowiony przez papieża Franciszka – będzie obchodzony w Kościele katolickim w niedzielę, 27 lipca tego roku.

„Chrześcijańska nadzieja zawsze pobudza nas do większej odwagi, do myślenia z rozmachem, do niezadowalania się status quo. W tym przypadku: do zaangażowania na rzecz zmiany, która przywróci osobom starszym szacunek i miłość” - akcentuje Papież.
CZYTAJ DALEJ

Św. Anna – nauczycielka i pedagog

2025-07-27 19:00

Marzena Cyfert

Suma odpustowa w parafii św. Anny we Wrocławiu-Oporowie

Suma odpustowa w parafii św. Anny we Wrocławiu-Oporowie

Uroczystości odpustowe przeżywała parafia św. Anny we Wrocławiu-Oporowie. Parafianie przygotowywali się do nich od trzech dni poprzez konferencje głoszone przez O. Kuniberta Kubosza ze wspólnoty franciszkańskiej z klasztoru na Górze św. Anny.

– Dzisiejsza uroczystość to okazja do dziękczynienia Panu Bogu za cały rok wyświadczonych nam łask przez wstawiennictwo św. Anny, naszej patronki. Dziękujemy Bogu za duszpasterzy oraz świeckich wiernych zaangażowanych w ewangelizację – mówił ks. Jarosław Lawrenz, proboszcz parafii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję