Reklama

Porady

Miodowe kuracje

Miód na odporność

Jedno z miodowych przysłów brzmi: Widać po buzi, a nawet po chodzie, kto chowany na kluskach, a kto na miodzie.

Niedziela Ogólnopolska 48/2021, str. 55

[ TEMATY ]

miód

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Miód zawiera wiele składników niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Spożywając w miarę systematycznie nawet niewielką porcję miodu, nasycamy organizm łatwo przyswajalnymi, znajdującymi się w tym „eliksirze młodości” składnikami, co skutkuje tym, że jego organy prawidłowo funkcjonują. W wyniku metabolizmu składniki miodu, biokomponenty – chociaż niektóre z nich, np. glukoza, tego nie potrzebują – rozprowadzane przez układ krwionośny docierają do wszystkich „zakątków” ciała, m.in. do twarzy i narządów ruchu, dostarczając potrzebne im składniki.

Dziś wiemy, że tych podstawowych biokomponentów, ale i tych w mniejszym nasyceniu, w zależności od odmiany miodu, jest aż kilkaset. Ich ilość, ale też do pewnego stopnia jakość, w dużej mierze zależą od „surowca” potrzebnego do „produkcji” miodu, czyli od jakości zbieranych przez pszczoły nektaru i spadzi. Dlatego mówimy, że jeden miód w większym, a inny w mniejszym stopniu oddziałuje na dany organ, czyli potocznie mówiąc, jeden jest „lepszy” na krążenie, a inny – na przeziębienie. Wszystkie odmiany miodów zawierają jednak określone składniki, dzięki którym miód jest miodem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W skład miodu wchodzą: węglowodany, nazywane też fachowo monosacharydami lub wielocukrami, związki flawonoidowe, związki azotowe (białka), kwasy organiczne, koloidy roślinne, dekstryny, związki mineralne, aromaty, olejki eteryczne, alkohole, ketony, aldehydy, witaminy i woda. Każdy z tych komponentów składa się z szeregu substancji w odpowiednich proporcjach wzajemnie ze sobą powiązanych. W konsekwencji ich przyjmowania organizm staje się zdolny do zwalczania chorobotwórczych patogenów: bakterii, wirusów, grzybów i pierwotniaków. Innymi słowy – nabywa dostateczną odporność. Zaleca się przyjmowanie miodu po wcześniejszym rozcieńczeniu go wodą i pozostawieniu na kilka godzin. Wtedy pod wpływem jednego z licznych obecnych w nim enzymów, o nazwie oksydaza glukozy, uwalnia się nadtlenek wodoru. Tak powstały związek już w stężeniu 3-10 µg/ml niszczy wszystkie wspomniane wcześniej chorobotwórcze patogeny. Dzięki rozcieńczeniu miodu wodą jego aktywność wzrasta od 6 do 220 razy w porównaniu z aktywnością miodu nierozcieńczonego. Stałe przyjmowanie dawki miodu, np. łyżki stołowej (25-30 g) na dobę, skutkuje odpornością organizmu na infekcje spowodowane ww. przyczynami. Zewnętrznym tego efektem jest m.in. to, że organizm tryska zdrowiem, co wyraża się także w wyglądzie twarzy, a o czym z satysfakcją świadczą ci, którzy w ten sposób na co dzień używają miodu.

Reklama

Na odporność mają wpływ, w większym lub mniejszym stopniu, wszystkie odmiany miodów. Z uwagi jednak na większą ilość składników w niektórych z nich poleca się stosować te odmiany miodów, które zawierają ich większe ilości. Są to miody: spadziowy ze spadzi iglastej, spadziowy ze spadzi liściastej, leśny, wielokwiatowy, gryczany, mniszkowy i nawłociowy.

Pyłek kwiatowy
Pokarm pszczół zawiera pyłek, czyli plemniki kwiatów, znacznie bogatsze w składniki niż sam miód. O tym, że pyłek jako składnik pokarmowy pszczół jest im nieodzowny, świadczy fakt, że na czas chłodów, kiedy nie ma już kwiatów, a zatem i pyłek jest niedostępny, pszczoły konserwują go sobie w postaci pierzgi. Jej brak, podobnie jak niedostateczny dopływ pyłku w okresie lata, powoduje choroby pszczół, ich krótsze życie, zahamowanie rozwoju, a nawet wyrzucanie niedokarmionych larw z komórek. Spożywanie pyłku przez pszczoły owocuje natomiast ich zdrowiem, dynamicznym rozwojem, dłuższym życiem, energią i w konsekwencji większą ilością ich głównego wytworu, czyli miodu. Organizm człowieka zasilany składnikami pyłku i miodu (synergizm) reaguje odpornością.

Polskie miody odmianowe i ich zdrowotne oddziaływanie
Ks. Eugeniusz Marciniak
Wydawnictwo: Fundacja Pomocy Człowiekowi i Środowisku „Humana Divinis”
Liczba stron: 236
Oprawa: miękka
Cena: 35 zł
Zamówienia:
tel. 34 365 19 17
w godz. 7-15
kolportaz@niedziela.pl

2021-11-22 20:57

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Miód dobry na serce (2)

Niedziela Ogólnopolska 35/2022, str. 49

[ TEMATY ]

miód

Adobe.Stock

Stosowanie określonych dawek odpowiednio podanego miodu wielu organizmom przywraca zdrowie.

Coraz bardziej dostępny w Polsce jest miód nawłociowy, który ze względu na znajdujące się w nim saponiny, garbniki, olejki eteryczne, flawonoidy, głównie rutynę i kwercetynę, bardzo korzystnie wpływa na proces ukrwienia naczyń krwionośnych. Drenując ścianki naczyń, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza żylaki i działa przeciwzakrzepowo, co zapobiega zawałom i udarom. Poza tym zawarte w nim substancje śluzowe i bakteriobójcze, witaminy i mikroelementy zapobiegają nadmiernej łamliwości naczyń włosowatych i występowaniu tzw. pajączków. Kwercetyna zapobiega stanom zapalnym, obniża ciśnienie krwi i ułatwia krążenie, rutyna natomiast uszczelnia naczynia.

CZYTAJ DALEJ

Abp S. Budzik: dialog Kościołów Polski i Niemiec jest na najlepszej drodze

2024-04-25 16:33

[ TEMATY ]

Polska

Polska

Niemcy

abp Stanisław Budzik

Episkopat News

„Cieszymy się, że nasz dialog przebiegał w bardzo sympatycznej atmosferze, wzajemnym zrozumieniu i życzliwości. Mówiliśmy także o różnicach, które są między nami a także o niepokojach, które budzi droga synodalna” - podsumowuje abp Stanisław Budzik. W dniach 23-25 kwietnia br. odbyło się coroczne spotkanie grupy kontaktowej Episkopatów Polski i Niemiec. Gospodarzem spotkania był metropolita lubelski, przewodniczący Zespołu KEP ds. Kontaktów z Konferencją Episkopatu Niemiec.

W spotkaniu grupy kontaktowej wzięli udział: kard. Rainer Maria Woelki z Kolonii, bp Wolfgang Ipold z Görlitz oraz szef komisji Justitia et Pax dr Jörg Lüer; ze strony polskiej obecny był abp Stanisław Budzik, metropolita lubelski i przewodniczący Zespołu ds. Kontaktów z Konferencją Episkopatu Niemiec, kard. Kazimierz Nycz, metropolita warszawski, bp Tadeusz Lityński, biskup zielonogórsko-gorzowski, ks. prałat Jarosław Mrówczyński, zastępca Sekretarza Generalnego Konferencji Episkopatu Polski oraz ks. prof. Grzegorz Chojnacki ze Szczecina. W spotkaniu nie mógł wziąć udziału współprzewodniczący grupy kontaktowej biskup Bertram Meier z Augsburga, a jego wystąpienie zostało odczytane podczas obrad.

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Pielgrzymka niepełnosprawnych

2024-04-26 08:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Archiwum prywatne

Duszpasterstwo Osób Niepełnosprawnych Archidiecezji Łódzkiej zorganizowało w dniach 23-24 kwietnia autokarową pielgrzymkę na Górę św. Anny. W Pielgrzymce uczestniczyły 54 osoby.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję