Reklama

Z zakonnej kuchni

Risotto cytrynowe z pieczonym łososiem i brokułami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
250 g brokułu
4 łyżki ryżu jaśminowego
1-3 ząbku czosnku
2 g papryczki chili czerwonej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
6 łyżeczek soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
200 ml wywaru warzywnego
szczypta soli i czarnego pieprzu
100 g (1 porcja) łososia atlantyckiego
2 plastry cytryny
2 łyżki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:
Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Ryż dokładnie wypłukać, odsączyć z wody. Na dużej patelni z grubym dnem, na średnim ogniu, rozgrzać tłuszcz, dodać drobno posiekany czosnek i ostrą papryczkę, zeszklić. Dodać ryż, smażyć na średnim ogniu, wymieszać. Kiedy ryż będzie już suchy, dodać sok z połowy cytryny i jej startą skórkę, ponownie wymieszać. Porcjami wlewać do ryżu wywar warzywny i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu; postępować tak do ostatniej porcji płynu, aż wywar całkowicie wsiąknie, a ryż będzie miękki. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Łososia opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na dwie lub trzy porcje, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ryby ułożyć plasterki cytryny, a obok – gałązkę świeżego rozmarynu. Rybę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec ok. 20 min. Podawać na ciepło na risotto cytrynowym z ugotowanymi brokułami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-05-23 14:24

Ocena: +6 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciemne ciasto z jeżynami i kruszonką

SKŁADNIKI:
CIASTO UCIERANE:

5 jajek
200 g cukru
125 ml oleju
125 ml jogurtu naturalnego
350 g mąki pszennej
30 g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 700 g jeżyn
KRUSZONKA:
150 g masła lub margaryny
50 g gorzkiej czekolady
180 g mąki pszennej
20 g kakao
100 g cukru
szczypta soli
100 g płatków owsianych

CZYTAJ DALEJ

Obrońca wiary

Niedziela Ogólnopolska 18/2022, str. VIII

[ TEMATY ]

święty

commons.wikimedia.org

Św. Atanazy Wielki

Św. Atanazy Wielki

Za życia nazywany był „Ojcem prawowierności”, po śmierci mówiono o nim, że jest „filarem Kościoła”.

Święty Atanazy urodził się w pobożnej rodzinie najprawdopodobniej w Aleksandrii, będącej jednym z największych miast Cesarstwa Rzymskiego. Jako młodzieniec udał się do pustelni, gdzie rozwijał swoją duchowość pod opieką św. Antoniego. Dorastał w cieniu prześladowań chrześcijan. Poprzez obserwowanie męstwa i odwagi męczenników, sam nabrał chartu w obronie tego, co najcenniejsze – wiary. Jak się wkrótce okazało, ta cecha pozwoliła mu stać się obrońcą wiary, gdy herezja Ariusza zaczęła zdobywać popularność na dworze cesarskim.

CZYTAJ DALEJ

Matko Serdeczna, módl się za nami...

2024-05-02 20:37

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Zasłuchani w „Polską litanię” ks. Jana Twardowskiego zatrzymamy się w stolicy diecezji sandomierskiej ze świadomością, że na jej terenie jest jeszcze kilka innych sanktuariów maryjnych.

Rozważanie 3

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję