Kuchnia co roku organizuje Wigilię dla osób bezdomnych oraz ubogich. Posiłki przygotowują najczęściej osoby samotne, które ze względów zdrowotnych nie są wstanie podjąć pracy. Natomiast podopieczni, którzy nie posiadają aktualnych badań z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, zajmują się przygotowywaniem dekoracji świątecznej na stoły. – Angażujemy osoby, które na co dzień korzystają z Kuchni św. Brata Alberta. Myślę, że to jest wspaniały sposób na kultywowanie świątecznych tradycji, który pozwala uczestnikom poczuć ciepło zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Jednocześnie jest szansą na integrację oraz wypracowanie w sobie poczucia wspólnotowości między uczestnikami spotkań, które odbywają się od poniedziałku do piątku w godz. 9-11. Chcemy tworzyć rodzinną i ciepłą atmosferę, w której każdy czuje się mile widziany, potrzebny i doceniony. Działa tutaj zrozumienie, wsparcie i praca zespołowa – mówi „Niedzieli” kierownik Kuchni s. Daniela Olszowska.
Kuchnia przygotowała również paczki świąteczne dla potrzebujących. Pomogły obie andrychowskie parafie – św. Macieja i św. Stanisława. – W tym roku w Światowy Dzień Ubogich dostarczyliśmy do obu parafii torby z wizerunkiem św. Brata Alberta. Osoby chętne mogły je zabrać i wyposażyć w niezbędne produkty spożywcze. Tak przygotowane paczki przekazali do naszej kuchni, gdzie wolontariusze oraz podopieczni zajęli się ich sortowaniem. Przeprowadzone były też zbiórki pieniężne. Jesteśmy wdzięczni za otwarte serca wszystkich ludzi dobrej woli. To jest też inspiracją dla innych, aby angażować się w pomoc drugiemu człowiekowi – zaznacza s. Daniela.
Kuchnia powstała 12 września 1998 r. m.in. z inicjatywy ówczesnego proboszcza parafii św. Macieja ks. Franciszka Skupnia i innych osób. W tym roku świętuje jubileusz 25-lecia działalności. Prowadzi ją Zgromadzenie Sióstr Albertynek posługujące ubogim. Współpracuje z Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Andrychowie, z którego do siedziby Kuchni przy ul. 1 Maja 11 kierowane są osoby na gorący posiłek. – Obecnie otrzymujemy dotację na 120 osób, ale ponieważ potrzebujących jest znacznie więcej, dlatego staramy się uzyskać środki z dodatkowych źródeł – zaznacza s. Daniela. W VII Światowy Dzień Ubogich Kuchnia otrzymała Brązowy Medal „Polonia Minor” przyznany przez władze województwa małopolskiego w podziękowaniu za 25 lat służby dla mieszkańców andrychowszczyzny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu