Reklama

Z zakonnej kuchni

Jak u mamy

Smaczny, z chrupiącą skórką, zdrowy, na zakwasie. Chleb, który pachnie domowym ciepłem. I pyszne bułki własnej roboty. Przepisy sprawdzone przez naszych redakcyjnych współpracowników.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chleb

Zaczyn:
Zaczyn trzeba przygotować wcześniej. Jeśli go nie mamy, to przygotowanie trwa ok. tygodnia. 2 duże łyżki mąki żytniej i 2 łyżki wody wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie dodawaj 1 łyżkę mąki żytniej i tyle samo wody, mieszaj i odstawiaj. Po tygodniu powinno być ok. szklanki zaczynu. Powinien on mieć charakterystyczny kwaśny smak i zapach. Na jego powierzchni powinny się też pojawiać bąbelki. Do chleba użyj większą część zakwasu, zostawiając w słoiku ok. 2 łyżek. Do tego, co pozostanie, dodaj dużą łyżkę mąki żytniej, tyle samo wody i odstaw na tydzień do następnego wypieku chleba. Jeśli nie będziemy w tym czasie przygotowywać chleba, trzeba do słoika dodać dużą łyżkę mąki i tyle samo wody i można odstawić zakwas na kolejny tydzień.

??Składniki
??1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej ??
5 dag drożdży
??1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
??1/2 szklanki siemienia lnianego
??1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika
??1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
??3 łyżeczki soli
??(część ziaren można zamienić np. na żurawinę bądź inne ziarna)

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Przelej do miski większą część zaczynu ze słoika, dodaj mąkę żytnią i szklankę wody. Wymieszaj. Odstaw na kilka godzin. Od czasu do czasu mieszaj. Zaczyn zakwasi mieszaninę mąki i wody, na jej powierzchni pojawią się bąbelki, a sam zaczyn mocno „urośnie” w misce. Trwa to kilka godzin. Najwygodniej zrobić to przed położeniem się spać – rano zaczyn do chleba będzie gotowy.
2. Drożdże rozrób z odrobiną wody, dodaj do miski z zaczynem, wymieszaj.
3. Dodaj 3 szkl. wody i wymieszaj.
4. W osobnej dużej misce wymieszaj suche składniki.
5. Dodaj do nich składniki mokre i wymieszaj.
6. Miskę przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę (ciasto ma zwiększyć objętość o połowę).
7. Keksówki wysmaruj masłem, przełóż do nich ciasto – ok. 60% objętości formy. Odstaw do wyrośnięcia ok. godzinę.
8. Piekarnik nagrzej do temp. 200°C – termoobieg. Piecz chleb przez 15 min. Zmniejsz temp. do 160°C i piecz jeszcze przez godzinę.
9. Od razu wyjmij chleb z formy i ułóż na kratce do wystudzenia.

Jeśli nie chcesz używać drożdży, to zmniejsz ilość mąki pszennej do ok. 500-600 g i dodaj 1,5 szklanki wody do rozmieszania.

Reklama

Chleb na zakwasie

??

Zakwas składniki
400 ml chłodnej przegotowanej wody ??
400 g mąki żytniej typu 720
??zaczyn z poprzedniego tygodnia (patrz obok)

??

Wykonanie:
Składniki umieść w szklanej lub plastikowej misce, mieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na całą noc.

??

??Chleb składniki
500 g mąki pszennej typu 650-850
??300 ml chłodnej przegotowanej wody
??2 łyżeczki soli (najlepiej niejodowanej)
??ok. 1/2 szklanki ziaren (np. siemię lniane, słonecznik, czarnuszka itd.)

??

Wykonanie:
1. Z wyrośniętego zakwasu plastikową łyżką przełóż do słoiczka 3 łyżki masy na kolejny raz. Przechowuj w lodówce.
2. Do pozostałej części zakwasu dodaj mąkę, wodę i sól. Wymieszaj.
3. Dodaj ziarna. Wymieszaj.
4. Formy wyłóż papierem do pieczenia.
5. Przełóż do nich ciasto chlebowe (do ok. połowy wysokości) i delikatnie wyrównaj. Pozostaw na kilka godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
6. W piekarniku nagrzanym do temp. 250°C (góradół) piecz chleb 15 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 230°C i piecz jeszcze przez 25-30 min. 7. Po wyjęciu chleba z piekarnika od razu wyjmij go z brytfanek i pozostaw do ostygnięcia – na metalowej kratce lub drewnianej desce.
Zamiast mąki pszennej można użyć mąki orkiszowej typu od 650 do 850.

Reklama

Chleb tostowy

??Składniki
??600 g mąki pszennej typu 550
??40 g masła (rozpuszczone)
??1 żółtko
??25 g drożdży świeżych (7g suchych)
??180 ml mleka
??180 ml wody
??1 łyżeczka cukru
??1 łyżeczka soli

Wykonanie:
1. Wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj 2 łyżeczki mąki i 30 ml mleka i odstaw do czasu, aż zaczną rosnąć (na ok. 15 min).
2. W ciepłej wodzie rozpuść sól (temp. nie wyższa niż 40°C).
3. Wyrośnięte drożdże dodaj do reszty mąki, dodaj żółtko, rozpuszczone masło, mleko i wodę.
4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub robotem, aż stanie się elastyczne i sprężyste.
5. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia – ciasto ma podwoić swoją objętość (ok. 1 godz.).
6. Ponownie wyrób ciasto ręcznie.
7. Uformuj podłużny bochenek i włóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (keksówka 35 cm).
8. Zostaw do wyrośnięcia – ciasto ma wypełnić foremkę (ok. 45 min).
9. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.
10. Gdy chleb wyrośnie, piecz 45 min.
Z tego ciasta można też zrobić bułki.

Wykonanie:
1. Podziel ciasto na 6 części.
2. Każdą z nich rozpłaszcz na okrąg o grubości ok. 1 cm.
3. Zawiń brzegi ciasta do środka wzdłuż obwodu.
4. Uformuj kulkę, rolując na blacie łączeniem do dołu.
5. Kulki rozpłaszcz na grubość ok. 3 cm.
6. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
7. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.
8. Gdy bułki wyrosną, piecz ok. 15 min (do zarumienienia).

2024-03-12 13:35

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Łosoś pieczony z surówką z kiszonej kapusty

Składniki:
200 g łososia atlantyckiego
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
1/2 cebuli
1/2 średniej marchewki
1/2 jabłka
220 g kiszonej kapusty
2 łyżki oliwy z oliwek

CZYTAJ DALEJ

Uroczystość Najświętszej Maryi Panny, Królowej Polski - plan obchodów na Jasnej Górze

2024-05-03 09:01

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Matka Boża

Karol Porwich/Niedziela

Dziś na Jasnej Górze, 3-go maja, uroczystości Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski. Suma odpustowa odprawiona zostanie na Szczycie o godz. 11.00, poprzedzi ją program słowno-muzyczny: „W oczekiwaniu na beatyfikację sługi Bożej Stanisławy Leszczyńskiej” o godz. 10.00. W czasie Sumy ponowiony zostanie Milenijny Akt Oddania Polski w Macierzyńską Niewolę Maryi, Matce Kościoła za Wolność Kościoła Chrystusowego. O godz. 19.00 Mszę św. odprawi metropolita częstochowski, abp Wacław Depo. Uroczystości zakończy Apel Jasnogórski.

- Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski związana jest ze ślubami lwowskimi Jana Kazimierza - wyjaśnia o. Michał Bortnik, rzecznik prasowy Jasnej Góry. Śluby te były wyrazem wdzięczności za cudowną obronę Jasnej Góry i ocalenie Ojczyzny. Jan Kazimierz obrał wtedy Maryję Królową i Matką swoją i swoich poddanych, całego królestwa. - Ciekawą rzeczą jest to, że Maryja sama wybrała sobie ten tytuł, bo w 1608 r. objawiła się mieszkającemu w Neapolu włoskiemu misjonarzowi, o. Juliuszowi Manicinelli z zakonu jezuitów, który był czcicielem polskich świętych - dodał o. Bortnik. Włoski misjonarz podczas modlitwy zastanawiał się nad najpiękniejszym tytułem, jakim uhonorować można Matkę Bożą. Ukazała mu się wtedy sama Maryja pytając, dlaczego nie nazwie Jej Królową Polski. Maryja uzasadniła swoją prośbę tym, że jest to naród, który sobie wybrała, naród, który Ją czci. Kiedy w 1610 r. o. Manicinelli przyjechał do Polski i odprawiał Mszę św. w katedrze na Wawelu kolejny raz objawiła mu się Matka Boża ponawiając swoje życzenie.

CZYTAJ DALEJ

Krościenko n. Dunajcem: otwarcie Centrum Krucjaty Wyzwolenia Człowieka

2024-05-03 08:27

[ TEMATY ]

Ruch Światło‑Życie

Krucjata Wyzwolenia Człowieka

Foto Oaza/Facebook

„Jestem przekonany, że z radością oraz z nieba przypatruje się nam ks. Franciszek Blachnicki - mówił podczas uroczystego otwarcia Centrum Krucjaty Wyzwolenia Człowieka w Krościenku nad Dunajcem ks. dr Marek Sędek, moderator generalny Ruchu Światło-Życie.

Kopia Górka stała się wyjątkowym miejscem dla sługi Bożego, który miał wizję żywego Kościoła. - Jeden z kapłanów powiedział: „pamiętam, jak ksiądz Blachnicki prowadził nas po polanie i mówił, że tu będzie kiedyś kościół Krucjaty Wyzwolenia Człowieka. Póki co mamy w budynku kaplicę - dodał ks. dr Marek Sędek. Jej poświęcenie odbędzie w czerwcu, w 45. rocznicę ogłoszenia krucjaty, które odbyło się w czasie pierwszej pielgrzymki św. Jana Pawła II do ojczyzny.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję