Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Mielone nie tylko w kotletach

Z mielonego mięsa usmażymy nie tylko tradycyjne mielone. Odrobina wyobraźni pozwoli nam wyczarować z niego niecodzienne i bardzo smaczne dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierożki francuskie

SKŁADNIKI :
*gotowe ciasto francuskie
*20 dag mielonej wieprzowiny
*5 dag suszonych grzybów
*2 jajka
*1 cebula
*sól, pieprz
*1 łyżka oleju

Wykonanie:
1. Grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie, a gdy zmiękną, zmień wodę; ugotuj grzyby i zmiel w maszynce do mięsa.
2. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na oleju.
3. W misce wyrób mięso z jajkiem, solą i pieprzem. Dodaj przygotowane grzyby i cebulę, wymieszaj.
4. Ciasto rozłóż, wytnij kwadraty, na każdym połóż trochę farszu i zlep w trójkąty.
5. Ułóż na natłuszczonej blaszce. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bułki z farszem mięsnym

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*1 kg mąki
*1 całe jajko i 3 żółtka
*1 opakowanie drożdży
*2 szklanki mleka
*1 kostka masła
*szczypta soli
Farsz:
*1 kg mięsa mielonego
*40 dkg pieczarek
*1 duża papryka czerwona
*1 puszka kukurydzy
*40 dkg żółtego sera
*2 cebule
*pieprz, sól, trochę wegety (przyprawy wg upodobania).

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto zarób jak na drożdżówkę.
2. Mięso przypraw i podsmaż na patelni, pieczarki przypraw i uduś z cebulą, dodaj do mięsa i przestudź. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i starty żółty ser. Z ciasta drożdżowego formuj bułeczki - kawałki ciasta rozpłaszczaj w rękach, nakładaj na nie farsz i brzegi sklejaj do środka; układaj na blaszce sklejeniem w dół i trochę poczekaj, żeby wyrosły. Piecz w piekarniku w 180°C.

Klopsiki w ostrym sosie

SKŁADNIKI:
*35 dag mielonej wołowiny
*4 ząbki czosnku
*12 łyżek oliwy
*3 papryczki chili
*2 kromki pieczywa
*2 łyżki pokrojonych oliwek
*plaster boczku
*1 jajko
*3 papryki
*1 puszka pomidorów
*2 cebule dymki bez szczypioru
*3 dag imbiru
*1 limonka
*sól, tłuszcz

Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Połowę podduś na oleju.
2. Do wysokiego naczynia przełóż podduszoną cebulę, dodaj mięso, jedną posiekaną papryczkę chili, pokruszone pieczywo, pokrojony w kostkę boczek, oliwki, sól oraz jajko. Wszystko wymieszaj i wyrób masę, następnie uformuj z niej klopsiki.
3. Na rozgrzanym tłuszczu smaż klopsiki po 2 min z każdej strony, obracając, aby się usmażyły równomiernie.
4. Papryki oraz pozostałe papryczki chili oczyść z nasion i pokrój, podobnie cebulę i czosnek. Przełóż na patelnię i podduś na oleju. Dodaj pomidory z sokiem, dopraw solą i duś ok. 10 min.
5. Imbir i skórkę z limonki zetrzyj na tarce i dodaj do sosu.
6. Na koniec wrzuć do sosu usmażone klopsiki i podgrzej. Podawaj z uprażoną kaszą gryczaną.

Cannelloni z mięsem mielonym

SKŁADNIKI:
*1 opakowanie suchego makaronu cannelloni (250 g = 24 sztuki)
*750 g mielonej wołowiny (dobrej jakości, np. łopatka wołowa)
*400-500 g pieczarek (białych lub brązowych)
*2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400 g) lub pulpy pomidorowej
*80 g tartego sera (parmezanu lub cheddara)
*300 g tartego sera mozzarella
*1 duża cebula (ok. 250 g)
*4 ząbki czosnku (ok. 20 g)
*3 łyżki oleju do smażenia (lub oliwy)
*przyprawy i zioła: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżka ziół włoskich, 1/3 łyżeczki pieprzu, spora szczypta chili)

Wykonanie:
1. Cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Na nagrzaną patelnię wlej olej do smażenia (lub oliwę). Wyłóż cebulę. Po 3-4 min dodaj obrane i drobno poszatkowane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj.
2. Dodaj mieloną wołowinę oraz przyprawy; po mniej więcej 10 min mięso powinno być gotowe, by dodać do niego kolejne składniki.
3. Pieczarki pokrój w kostkę – nie mniejszą niż ok. 5x5 mm – i podsmażaj na łyżce oleju (na osobnej patelni), aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić.
4. Dodaj pieczarki do mięsa i wymieszaj.
5. Do lekko przestudzonego farszu dodaj starty parmezan lub cheddar.
6. Wymieszaj farsz i ostrożnie nafaszeruj nim suche rurki cannelloni. Dokładnie wypełnione rurki układaj obok siebie w naczyniu wysmarowany odrobiną oliwy lub innego oleju do smażenia.
7. Na rurki wyłóż pokrojone drobno pomidory z puszek lub tyle samo gęstej pulpy pomidorowej. Całość posyp obficie startym serem mozzarella.
8. Tak przygotowane naczynie z makaronem przykryj szczelnie folią aluminiową (lub włóż makaron do naczynia żaroodpornego z pokrywą) i umieść na środkowej lub nieco niższej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (opcja grzania góra/dół) lub 165°C z funkcją termoobiegu. Po mniej więcej 30 min. pieczenia zdejmij folię i poczekaj jeszcze ok. 5 min, aż ser ładnie się zrumieni.

2024-03-28 13:51

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Obrońca ks. Olszewskiego: Ta sprawa to proces polityczny. Może potrwać kilkanaście lat

2025-05-28 20:30

[ TEMATY ]

Ks. Michał Olszewski

Red

Zaatakowano księdza w Wielkim Tygodniu także po to, żeby nasze środowisko, takie konserwatywne, oparte o wartości, oparte o chrześcijaństwo, o katolicyzm, wystraszyć, żeby nas spacyfikować strachem. To się nie udało, dzisiejsza konferencja jest tego dowodem - mówił podczas spotkania CPAC w Rzeszowie w rozmowie z Łukaszem Brodzikiem mec. Michał Skwarzyński.

Łukasz Brodzik: Co dalej w sprawie księdza Olszewskiego? Na jakim etapie jest śledztwo? Czy ruszyło do przodu?
CZYTAJ DALEJ

Jest akt oskarżenia. Emerytka stanie przed sądem za wpis o Owsiaku

2025-05-28 18:59

[ TEMATY ]

Owsiak Jerzy

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Adobe Stock

Prokuratura w szybkim tempie przygotowała akt oskarżenia w sprawie 66-latki z Torunia w związku z jej wpisem dotyczącym Jerzego Owsiaka. Kobiecie grozi 3 lata pozbawienia wolności.

13 stycznia 66-letnia emerytka z Torunia zamieściła na portalu Facebook komentarz o treści: „giń człeku i to jak najszybciej dość okradania dość twojego dorabiania się z naiwności Polaków twoje wille za granicą, twoja willa w Polsce twoje dzieci uczą się za granicą i pensje twoje i twojej żony dość rozlicz się i zmień okulary, bo takie noszą LGBT”.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Pizzaballa: Jerozolima ma wymiar duchowy i teologiczny

2025-05-29 13:08

Adobe Stock

„Dla uczniów każde miejsce będzie Jerozolimą, będzie miejscem, gdzie podobnie jak ich Mistrz, będą wezwani do oddania życia. I podobnie jak ich Mistrz, doświadczą, że także dla nich Jerozolima będzie bramą, otwartą bramą, przez którą będą mogli powrócić do Ojca” - stwierdza kard. Pierbattista Pizzaballa OFM. Łaciński patriarcha Jerozolimy skomentował fragment Ewangelii (Łk 24,46-53) czytany w obchodzoną w tym roku 1 czerwca uroczystość Wniebowstąpienia Pańskiego.

Ewangelia św. Łukasza ponownie interpretuje ziemskie dzieje Jezusa, traktując je jako jedną wielką drogę, która ma określony cel, którym jest Jerozolima. Jest to cel fizyczny, ale przede wszystkim duchowy i teologiczny: Jerozolima jest miejscem, do którego się wstępuje, żeby oddawać cześć Bogu. Natomiast Jezus, po przybyciu do Jerozolimy, złoży Ojcu prawdziwą ofiarę, swoje życie, ofiarowane jako dar miłości dla zbawienia wszystkich. Z powodu grzechu człowieka ofiara ta będzie krwawa i przybierze formę bolesnej śmierci na krzyżu. Droga Jezusa ku Jerozolimie prowadzi Go do tego kroku, którego Jezus jest w pełni świadomy i aby stawić mu czoła, Jego twarz staje się wyrazistsza i podejmuje stanowczą decyzję, że pójdzie aż do końca (Łk 9,51).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję