Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Smakołyki dla dzieci

Szukasz pomysłów na desery dla dzieci, które możesz przygotować na co dzień i od święta, np. na urodziny czy Dzień Dziecka? Zainspiruj się naszymi i stwórz słodkości, które pokochają najmłodsi.

Niedziela Ogólnopolska 21/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasteczka jaglano-kokosowe

SKŁADNIKI :
*100 g kaszy jaglanej
*400 ml mleczka kokosowego
*10 szt. suszonych daktyli
*6 łyżek wiórek kokosowych
*100 g migdałów siekanych
*1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i pozostaw do namoczenia na minimum 12 godz.
2. Umieść kaszę w garnku, zalej mleczkiem kokosowym i dodaj daktyle. Przez pierwsze 5 min gotuj kaszę na dość dużym ogniu i często mieszaj, aby się nie przypaliła, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 min, co jakiś czas mieszając. Zdejmij kaszę z ognia, przykryj pokrywką i odstaw, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.
3. Gotową jaglankę zblenduj na prawie jednolitą masę. Dodaj płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie wymieszaj. (Jeśli masa na ciasteczka będzie zbyt zbita, można dodać odrobinę więcej oleju kokosowego).
4. Masę nabieraj łyżką, formuj kulki, delikatnie je spłaszczaj i obtaczaj z jednej strony w migdałach. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną obtoczoną migdałami do góry.
5. Ciasteczka piecz przez 25-30 min, aż się zarumienią.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Lizaki bezowe z aquafaby

SKŁADNIKI :
*kilka drewnianych patyczków do szaszłyków
*150 g aquafaby (woda po ciecierzycy, np. ze słoika)
*200 g cukru
*barwnik spożywczy

Reklama

Wykonanie:
1. Patyczki do szaszłyków obetnij tak, aby otrzymać kilka różnych długości.
2. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim patyczki. Piekarnik nagrzej do 100°C.
3. Cukier i aquafabę umieść w misie miksera. (Dobrze jest zredukować aquafabę, tj. jeżeli potrzebujesz 150 ml aquafaby, to przelej do garnka 300 ml i podgrzej, aż połowa odparuje. Następnie schłódź płyn i dopiero wtedy używaj go do ubicia).
4. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania białej i sztywnej konsystencji. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kilka kropel barwnika i wymieszaj.
5. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki dodawaj naprzemiennie białą i kolorową masę bezową.
6. Wyciskaj masę na patyczki, tworząc bezowe lizaki. Z części masy zrób beziki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godz. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

Tort lodowy

SKŁADNIKI:
*1,5 l lodów waniliowych lub o innym ulubionym smaku
*100 g herbatników
*kilka biszkoptów lub innych ciastek
*100 g czekolady
*garść rodzynek

Wykonanie:
1. Lody wyjmij wcześniej z zamrażarki, aby dało się je przekładać łyżką.
2. Czekoladę posiekaj drobno. Ciastka połam na kawałki, pokrusz drobniej.
3. Spód tortownicy wyłóż kawałkiem folii aluminiowej, tortownicę zamknij i boczne metalowe elementy wyłóż folią spożywczą.
4. Do tak przygotowanej tortownicy nakładaj lody i dobrze uciskaj. Możesz wcześniej wymieszać wszystkie dodatki z lodami lub nakładać porcję lodów i posypywać ją dodatkami.
5. Lody ułóż w tortownicy po sam wierzch, dobrze uciśnij. Wierzch udekoruj dodatkami. Tort włóż do zamrażarki. Kiedy góra tortu się zetnie, połóż na nią kawałek folii spożywczej. Pamiętaj, aby godzinę przed podaniem tort z zamrażarki przełożyć do lodówki – ułatwi to krojenie.

Muffiny z rabarbarem

SKŁADNIKI:
*250 g rabarbaru
*100 g rozpuszczonego masła
*125 ml mleka roślinnego
*2 jajka
*250 g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*170 g cukru/ksylitolu

Wykonanie:
1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałeczki.
2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
3. Do jednej miski wlej roztopione masło, dodaj mleko, jajka i wymieszaj rózgą. W drugiej misce wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i słodziwem.
4. Dodaj składniki z pierwszej miski do drugiej i delikatnie, powoli wymieszaj łyżką (tylko do pierwszego połączenia się składników), pod koniec dodaj rabarbar.
5. Ciastem wypełnij papilotki do 3/4 wysokości. Pozostałe ciasto – jeśli takie będzie – wykorzystaj do upieczenia kolejnych babeczek.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 min.

2024-05-21 13:57

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pyzy grzybowe

Pyzy z pieczarkami to pyszna potrawa na obiad lub kolację. Posmakują każdemu koneserowi dobrej kuchni. Można je też przygotować z mięsem mielonym, my proponujemy postną wersję.

• 50 dag ziemniaków
CZYTAJ DALEJ

Symbol łez i krwi. Relikwiarz sióstr katarzynek

2025-05-30 08:34

[ TEMATY ]

beatyfikacja

relikwiarz

siostry katarzynki

©niedziela.pl

Relikwiarz, stworzony przez Andrzeja Adamskiego, znanego złotnika z Braniewa

Relikwiarz, stworzony przez Andrzeja Adamskiego, znanego złotnika z Braniewa

Już 31 maja 2025 roku Braniewo stanie się miejscem szczególnej duchowej uroczystości. Po dwudziestu latach procesu beatyfikacyjnego, Kościół wyniesie na ołtarze piętnaście sióstr katarzynek, które oddały życie, trwając przy swoich podopiecznych w ostatnich miesiącach II wojny światowej. Zginęły z rąk żołnierzy Armii Czerwonej, nie opuszczając szpitali, przytułków i domów opieki – miejsc, gdzie były najbardziej potrzebne.

Braniewska beatyfikacja to nie tylko akt wyniesienia do chwały ołtarzy, ale również głęboka lekcja wiary, odwagi i bezgranicznego oddania drugiemu człowiekowi. Męczeństwo sióstr długo nie było historią znaną powszechnie. Dziś mówi się o niej coraz głośniej. W lutym i marcu 1945 roku braniewskie zakonnice ze Zgromadzenia Sióstr św. Katarzyny wybrały pozostanie w mieście, przez które przetaczała się ofensywa Armii Czerwonej. Były świadome zagrożenia, jakie niosło ze sobą nadejście wojsk sowieckich, ale postanowiły zostać. Ich ofiara była cicha, lecz ogromna w znaczeniu. Wyniesienie ich na ołtarze to przypomnienie, że świętość rodzi się często z codziennej służby i z heroizmu w najtrudniejszych chwilach.
CZYTAJ DALEJ

Lutynia świętuje piękne rocznice

2025-05-31 14:22

ks. Łukasz Romańczuk

Uroczysta Msza święta dziękczynna oraz w intencji mieszkańców Lutyni

Uroczysta Msza święta dziękczynna oraz w intencji mieszkańców Lutyni

Przełom maja i czerwca to dla mieszkańców Lutyni powód do świętowania. Ich miejscowość obchodzi swoje 700-lecie, a Szkoła Podstawowa im. św. Jana Pawła II ma już 80 lat. Uroczystości rozpoczęły się od Eucharystii i odśpiewania Te Deum laudamus.

Mszy świętej przewodniczył ks. Janusz Betkowski, proboszcz parafii. - Każdy jubileusz to piękny czas wspomnień, wypełniony twarzami, nastrojami. To czas przepełniony treścią. Dziś chcemy wrócić do tej treści. Najmłodsi przeżywają je obecnie. Trochę starsi utrwalają w pamięci, a starsi wspominają z nostalgią - mówił kapłan, wspominając niedawne swoje 40-lecie matury, kiedy to spotkał się z kolegami i koleżankami w budynku swojej szkoły średniej, dodając: - Wszystko się zmienia, ale nie zmieniła się nasza przyjaźń, więzi. Jesteśmy zupełnie inni, mamy swoje upatrywania, sprzeczamy się ze sobą, ale mamy wiele wspomnień, szanujemy się, bo mamy wspólne wartości. I to jest podstawą do dialogu i próby zrozumienia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję