Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Letnie ciasta z owocami

W czasie wakacji, kiedy w ogrodzie pojawiają się sezonowe owoce, warto zająć się pieczeniem domowych pyszności. Zarówno dzieci, jak i dorośli je uwielbiają.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tarta truskawkowa

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*200g mąki
*100 g zimnego masła
*60 g cukru pudru
*1 żółtko
*szczypta soli
Krem:
*600 ml mleka
*2 opakowania budyniu waniliowego
*2 żółtka
*2 łyżki masła

Na wierzch:
*300 g truskawek
*1/2 opakowania galaretki krystalicznej
*200 ml wrzącej wody

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wstaw na 1 godz. do lodówki, by je dobrze schłodzić. Potem ciastem wylep formę do tarty (średnica 24 cm), nakłuj je widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz ok. 20 min.
2. Proszek budyniowy wymieszaj z żółtkami i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej rozrobiony budyń i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, wymieszaj. Zestaw z ognia i wystudź.
3. Galaretkę rozpuść we wrzątku. Wystudź.
4. Na ciasto wyłóż krem, ułóż pokrojone truskawki, polej galaretką.

Pleśniak z agrestem

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*3 szklanki mąki
*1 kostka masła
*5 zółtek
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżka kakao
Piana:
*5 białek
*1 szklanka cukru
*1 opakowanie kisielu, np. cytrynowy
Dodatkowo:
*1 kg agrestu
*1 mały słoik powideł lub dżemu

Reklama

Wykonanie:
1. Żółtka oddziel od białek.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj posiekane masło, żółtka i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, do mniejszej dodaj kakao i zagnieć – do połączenia składników.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, jasne ciasto rozwałkuj i wyłóż na dnie formy. Rozsmaruj powidła lub dżem, wyłóż umyty i obrany agrest.
4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna, a cukier niewyczuwalny, wsyp kisiel i wymieszaj – do połączenia składników.
5. Ubitą pianę wyłóż na owoce, równo rozsmaruj.
6. Na pianę zetrzyj na tarce ciemne ciasto.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 40 min.

Malinowa chmurka

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
*3 jajka
*1/2 szklanki cukru
*1/2 szklanki mąki pszennej
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa bezowa:
*3 białka
*15 dag cukru trzcinowego
*2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
*5 dag płatków migdałowych
Warstwa śmietankowa:
*500 ml śmietany 36-procentowej (kremówki)
*25 dag serka mascarpone
*3 łyżki cukru pudru
*cukier wanilinowy
Warstwa malinowa:
*50 dag malin
*3 galaretki malinowe
*3,5 szklanki wody

Reklama

Wykonanie:
1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. Połącz z resztą składników, delikatnie mieszając. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min w temp. 180°C.
2. Białka przełóż do miski, ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru i dalej ubijaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Formę o takich samych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia, na to rozsmaruj bezę, posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 140°C ok. 1 godz.
3. Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłódź. Śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder z cukrem wanilinowym i ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i całość zmiksuj.
4. Galaretki rozpuść w 3,5 szklanki wrzącej wody. Przestudź i wymieszaj z malinami, wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
5. Na przestudzony biszkopt wyłóż połowę masy śmietankowej, rozsmaruj.
6. Na warstwę kremową wlej tężejącą galaretkę z malinami. Schłódź w lodówce.
7. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmaruj drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłóż przestudzoną bezę. Ciasto schłódź w lodówce.

Babeczki drożdżowe z rabarbarem

SKŁADNIKI:
*2 szklanki mąki
*1/2 szklanki cukru
*1/2 szklanki mleka
*1 jajko
*5 dag masła
*5 łodyg rabarbaru
*1 białko
*25 g drożdży
*opakowanie cukru wanilinowego
Kruszonka:
*5 dag margaryny
*1/2 szklanki mąki

Wykonanie:
1. Z drożdży, mleka, cukru i mąki (po łyżce) zrób zaczyn.
2. Gdy wyrośnie, zagnieć z resztą cukru, mleka, mąki i z jakiem. Na koniec dodaj miękkie masło. Ciasto zostaw do wyrośnięcia.
3. Rabarbar umyj, pokrój i posyp cukrem wanilinowym.
4. Po godzinie nakładaj ciasto i rabarbar do papierowych foremek. Wierzch posmaruj białkiem. Posyp kruszonką z margaryny zagniecionej z mąką.
5. Piecz 20 min w temp. 180°C.

2024-06-18 14:27

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasto ucierane na jogurcie

Niedziela Ogólnopolska 18/2016, str. 58

[ TEMATY ]

ciasto

Graziako

Lekkie ciasto z bakaliami to dobra propozycja na popołudniowy deser czy przyjęcie gości. A okazji do spotkań rodzinnych w tych majowych dniach nie zabraknie. Ciasto można podawać z aromatyczną czarną herbatą.

• 35 dag mąki
CZYTAJ DALEJ

Szkaplerz „kołem ratunkowym”

Szkaplerz to najpopularniejsza obok Różańca świętego forma pobożności maryjnej. Historia szkaplerza sięga góry Karmel w Ziemi Świętej, kiedy to duchowi synowie proroka Eliasza prowadzili tam życie modlitewne. Było to w XII wieku. Z powodu prześladowań ze strony Saracenów bracia Najświętszej Maryi Panny z Góry Karmel przenieśli się do Europy i dali początek zakonowi zwanemu karmelitańskim. W południowej Anglii w Cambridge mieszkał pewien bogobojny człowiek - Szymon Stock, generał zakonu, który dostrzegając grożące zakonowi niebezpieczeństwa, modlił się gorliwie i błagał Maryję, Najświętszą Dziewicę, o pomoc. Pewnej nocy, z 15 na 16 lipca 1251 r., ukazała mu się Najświętsza Panienka w otoczeniu aniołów. Szymon otrzymał od Maryi brązowy szkaplerz i usłyszał słowa: „Przyjmij, Synu najmilszy, szkaplerz Twego zakonu jako znak mego braterstwa, przywilej dla Ciebie i wszystkich karmelitów. Kto w nim umrze, nie zazna ognia piekielnego. Oto znak zbawienia, ratunek w niebezpieczeństwach, przymierze pokoju i wiecznego zobowiązania”. Od tamtej pory karmelici noszą szkaplerz, czyli dwa prostokątne skrawki wełnianego sukna z naszytymi wyobrażeniami Matki Bożej Szkaplerznej i Najświętszego Serca Pana Jezusa, połączone tasiemkami. Słowo „szkaplerz” pochodzi od łacińskiego słowa „scapulae” (plecy, barki) i oznacza szatę, która okrywa plecy i piersi. Papież Pius X w 1910 r. zezwolił na zastąpienie szkaplerza medalikiem szkaplerznym. Do wielkiej Rodziny Karmelitańskiej chcieli przynależeć wielcy tego świata - królowie, książęta, możnowładcy, ale i zwykli, prości ludzie. Dzięki papieżowi Janowi XXII - temu samemu, który wprowadził święto Trójcy Świętej i wyraził zgodę na koronację Władysława Łokietka - szkaplerz stał się powszechny. Papież miał objawienia. Matka Boża przyrzekła szczególne łaski noszącym pobożnie szkaplerz karmelitański. A Ojciec Święty ogłosił te łaski światu chrześcijańskiemu bullą „Sabbatina” z dnia 3 marca 1322 r. Bulla mówiła o tzw. przywileju sobotnim. Szczególne prawo do pomocy ze strony Maryi w życiu, śmierci i po śmierci mają ci, którzy noszą szkaplerz. Jest to niejako suknia Maryi, czyli znak i nieomylne zapewnienie macierzyńskiej opieki Matki Bożej. Kto nosi szkaplerz karmelitański, ten otrzymuje obietnicę, że dusza jego wkrótce po śmierci będzie wyzwolona z czyśćca. Stanie się to w pierwszą sobotę miesiąca po śmierci. Oczywiście, pod warunkiem, że ta osoba nosiła szkaplerz w należytym duchu i żyła prawdziwie po chrześcijańsku, zachowała czystość według stanu i modliła się modlitwą Kościoła. Jan Paweł II pisał do przełożonych generalnych Zakonu Braci NMP z Góry Karmel i Zakonu Braci Bosych NMP z Góry Karmel, że w znaku szkaplerza zawiera się sugestywna synteza maryjnej duchowości, która ożywia pobożność ludzi wierzących, pobudzając ich wrażliwość na pełną miłości obecność Maryi Panny Matki w ich życiu. „Szkaplerz w istocie jest «habitem» - podkreślał Ojciec Święty. - Ten, kto go przyjmuje, zostaje włączony lub stowarzyszony w mniej lub więcej ścisłym stopniu z zakonem Karmelu, poświęconym służbie Matki Najświętszej dla dobra całego Kościoła. Ten, kto przywdziewa szkaplerz, zostaje wprowadzony do ziemi Karmelu, aby «spożywać jej owoce i jej zasoby» (por. Jr 2, 7) oraz doświadczać słodkiej i macierzyńskiej obecności Maryi w codziennym trudzie, by wewnętrznie się przyoblekać w Jezusa Chrystusa i ukazywać Jego życie w samym sobie dla dobra Kościoła i całej ludzkości” (por. Formuła nałożenia szkaplerza). Papież Polak od wczesnych lat młodości nosił ten znak Maryi. I zawsze zaznaczał, jak ważny w jego życiu był czas, gdy uczęszczał do kościoła na Górce (Karmelitów) w Wadowicach. Szkaplerz przyjęty z rąk o. Sylwestra nosił do końca życia. (Szkaplerz św. Jana Pawła II znajduje się w klasztorze Karmelitów w Wadowicach.) W orędziu z okazji jubileuszu 750-lecia szkaplerza karmelitańskiego pisał, że szkaplerz „staje się znakiem przymierza i wzajemnej komunii między Maryją i wiernymi, a w rezultacie konkretnym sposobem zrozumienia słów Jezusa na krzyżu do Jana, któremu powierzył swą Matkę i naszą duchową Matkę”. Matka Boża, kończąc swe objawienia w Lourdes i w Fatimie, ukazała się w szatach karmelitańskich jako Matka Boża Szkaplerzna. Wszystkie osoby noszące szkaplerz karmelitański mają udział w duchowych dobrach zakonu karmelitańskiego. Ten, kto go przyjmuje, zostaje na mocy jego przyjęcia związany mniej lub bardziej ściśle z zakonem karmelitańskim. Rodzinę Karmelu tworzą następujące kręgi osób: zakonnicy i zakonnice, Karmelitańskie Instytuty Życia Konsekrowanego, Świecki Zakon Karmelitów Bosych (dawniej zwany Trzecim Zakonem), Bractwa Szkaplerzne (erygowane), osoby, które przyjęły szkaplerz i żyją jego duchowością w różnych formach zrzeszania się (wspólnoty lub grupy szkaplerzne) oraz osoby, które przyjęły szkaplerz i żyją jego duchowością, ale bez żadnej formy zrzeszania się. Do obowiązków należących do Bractwa Szkaplerznego należy: przyjąć szkaplerz karmelitański z rąk kapłana; wpisać się do księgi Bractwa Szkaplerznego; w dzień i w nocy nosić na sobie szkaplerz; odmawiać codziennie modlitwę zaznaczoną w dniu przyjęcia do Bractwa; naśladować cnoty Matki Najświętszej i szerzyć Jej cześć. Modlitwa do Matki Bożej Szkaplerznej O najwspanialsza Królowo nieba i ziemi! Orędowniczko Szkaplerza świętego! Matko Boga! Oto ja, Twoje dziecko, wznoszę do Ciebie błagalne ręce i z głębi serca wołam do Ciebie: Królowo Szkaplerza, ratuj mnie, bo w Tobie cała moja nadzieja. Jeśli Ty mnie nie wysłuchasz, do kogóż mam się udać? Wiem, o dobra Matko, że Serce Twoje wzruszy się moim błaganiem i wysłuchasz mnie w moich potrzebach, gdyż Wszechmoc Boża spoczywa w Twoich rękach, a użyć jej możesz według upodobania. Od wieków tak czczona, najszlachetniejsza Pocieszycielko utrapionych, powstań i swą potężną mocą rozprosz cierpienie, ulecz, uspokój mą zbolałą duszę, o Matko pełna litości! Ja wdzięcznym sercem wielbić Cię będę aż do śmierci. Na twoją chwałę w Szkaplerzu świętym żyć i umierać pragnę. Amen.
CZYTAJ DALEJ

Izrael zbombardował kościół Świętej Rodziny w Gazie

2025-07-17 12:38

[ TEMATY ]

Izrael

Gaza

kościół Świętej Rodziny

bombardowanie

Patriarchat Łaciński w Jerozolimie

Izraelski atak bombowy na parafię Świętej Rodziny w Gazie

Izraelski atak bombowy na parafię Świętej Rodziny w Gazie

Łacińska parafia Świętej Rodziny w Gazie padła ofiarą ataku sił zbrojnych Izraela. Według niektórych doniesień dwie osoby zginęły, a sześć zostało rannych, w tym dwie ciężko. Lekko ranny został proboszcz, ks. Gabriel Romanelli, który obecnie przebywa w szpitalu” - poinformował włoską agencję katolicką SIR łaciński patriarcha Jerozolimy, kardynał Pierbattista Pizzaballa. Parafia udziela obecnie schronienia około 500 wysiedlonym chrześcijanom.

Według wstępnych doniesień agencyjnych, powołujących się na źródła medyczne szpitala Al-Ahli w Gazie, prawdopodobnie zginęły dwie osoby, a sześć zostało rannych. Proboszcz parafii, o. Gabriel Romanelli, również został lekko ranny w nogę i otrzymał pomoc medyczną w miejscowym szpitalu przed powrotem do wspólnoty.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję