Reklama

Wiadomości

Dietetyk radzi

Czy kalafior jest zdrowy?

Bardzo popularne warzywo, które spopularyzowała w Polsce królowa Bona. Co warto o nim wiedzieć?

Niedziela Ogólnopolska 8/2025, str. 62

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kalafior jest warzywem należącym do rodziny Cruciferae. Jest najmłodszą odmianą botaniczną warzyw kapustnych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, prawdopodobnie z Krety. Do Europy został sprowadzony w XV wieku. W tym samym wieku wraz z królową Boną trafił do Polski jako tzw. włoszczyzna. Warzywo to dostępne jest w kilku odmianach oraz kolorach.

Sto gramów kalafiora zawiera 25 kcal, w związku z czym zalicza się go do produktów niskokalorycznych. Poza tym jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, co sprzyja odczuciu sytości, tym samym przyczynia się do utrzymania optymalnej masy ciała. Kalafior jest dobrym źródłem: witamin C i K, kwasu foliowego, witamin B1, B2, B3, B5 , B6. Zawiera także potas, fosfor, magnez, a także kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kalafior jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym, który oscyluje w przedziale 15-30. Wartość ta uzależniona jest od obróbki termicznej. Niski indeks glikemiczny sprawia, że kalafior może być spożywany przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Reklama

Jedzenie kalafiora sprawia, że do organizmu dostarczamy foliany. Kwas foliowy może zapobiegać niektórym chorobom, w tym demencji, oraz niektórym rodzajom nowotworów. Istnieją też dowody, że spożywanie kwasu foliowego w okresie okołokoncepcyjnym zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u noworodków. W 100 g jadalnych części kalafiora znajduje się ok. 44 mg choliny. Normą dla kobiet w ciąży jest 450 mg/dzień, dla kobiety karmiącej natomiast – 550 mg/dzień. Wysoki poziom choliny jest niezbędny do utrzymania prawidłowego przebiegu ciąży. Badania pokazują ponadto, że suplementacja choliny może długotrwale wpływać na pamięć noworodka.

W sytuacji niedostatecznej zawartości choliny w organizmie może dojść do zmniejszonej zdolności metylacji homocysteiny do metioniny. Na skutek tego dochodzi do wzrostu poziomu homocysteiny. To z kolei wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób przewlekłych, m.in. układu krążenia, a także nowotworów, upośledzenia funkcji poznawczych oraz złamań kości.

Warzywa krzyżowe, w tym kalafior, zawierają goitrogeny. Są to związki określane jako wolotwórcze. Wiążą one jod, który jest wykorzystywany do syntezy hormonów tarczycy. Efektem mogą być powstanie wola oraz rozwój niedoczynności tarczycy. Na goitrogeny uwagę powinny zwracać osoby z niedoborem jodu. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny więc kontrolować spożycie warzyw krzyżowych. Z uwagi na wiele innych cennych składników odżywczych nie zaleca się całkowitej eliminacji tych warzyw. Na ilość spożycia kalafiora uwagę powinny zwracać również osoby z alergiami, chorobą wrzodową oraz z chorobami jelit. Kalafior nadaje się do gotowania, smażenia, kiszenia, a także na surowo.

2025-02-18 13:38

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dieta w bielactwie

Niedziela Ogólnopolska 37/2023, str. 44

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

To, co jemy, ma ogromny wpływ na wygląd naszej skóry. Jak dieta może pomóc w jej poprawie?

Udowodniono, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie ważne w leczeniu bielactwa. Nie są one syntetyzowane w organizmie. Niestety, badania wykazały, że wystarczające spożycie kwasów tłuszczowych odnotowano jedynie u blisko 10% badanych, a spożycie kwasów EPA i DHA odnotowano tylko u ok. 13% badanych kobiet i 9% mężczyzn. Korzystne działanie w profilaktyce czy też leczeniu bielactwa mają kwasy omega-3. Swoje korzyści wykazują ze względu na właściwości antydepresyjne, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Odgrywają również istotną rolę w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego. Ta właściwość może być wykorzystywana w leczeniu depresji, która jest często wykrywana u osób z bielactwem. Produktami, w których znajdują się kwasy omega-3 – kwas ALA, są: oleje roślinne, orzechy i nasiona. W przypadku kwasów EPA i DHA są to: tłuste ryby morskie, owoce morza czy algi.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: na co idą ofiary z Obola św. Piotra?

2025-06-27 16:23

[ TEMATY ]

świętopietrze

Papież Leon XIV

Vatican Media

Obol św. Piotra, zwany też świętopietrzem, wspiera posługę i działalność charytatywna papieża. Ofiary na ten cel zbierane są w uroczystość świętych Piotra i Pawła, obchodzoną 29 czerwca. Stolica Apostolska rozlicza się z otrzymanych pieniędzy. Właśnie opublikowano raport za rok 2024.

Od katolików na całym świecie wpłynęło wówczas 58 mln euro, z których większość (54,3 mln) pochodziła ze wspomnianej zbiórki, odbywającej się 29 czerwca w parafiach, z bezpośrednio złożonych ofiar (np. za pośrednictwem strony internetowej ObolodiSanPietro.va) i zapisów testamentowych. Ponad połowę, bo 59 proc. wpływów przekazały diecezje (31,8 mln), 22 proc. fundacje (12,2 mln), 16 proc. osoby prywatne (8,9 mln), a 3 proc. instytuty zakonne (1,4 mln).
CZYTAJ DALEJ

Rzecznik KEP: nie zapadła ostateczna decyzja ws. reformy mediów podległych Episkopatowi

Nie zapadła ostateczna decyzja ws. restrukturyzacji mediów podległych Konferencji Episkopatu Polski - powiedział PAP rzecznik KEP ks. Leszek Gęsiak. Zaznaczył, że projekt nie zakłada zmian w kwestii kompetencji KAI. Komentarz rzecznika KEP jest reakcją na rezygnację prezesa KAI Marcina Przeciszewskiego.

Red. Marcin Przeciszewski oświadczył w piątek, że decyzja o rezygnacji z funkcji prezesa Katolickiej Agencji Informacyjnej (KAI) jest reakcją na planowaną przez KEP konsolidację mediów katolickich.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję