Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Smakołyki z rabarbarem

Pojawia się na przełomie kwietnia i maja. Jest pełen witamin i świetnie nadaje się do ciast i deserów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wykorzystujemy tylko łodygi. Liście nie nadają się do spożycia, ponieważ zawierają toksyczne substancje.

Łodygi rabarbaru zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników:

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

– witaminy C, A oraz E i K,

– kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, wapń,

– luteinę i zeoksantynę – substancje działające dobroczynnie na nasze oczy.

Rabarbarem jednak nie wszyscy mogą się delektować. Zawiera on sporo kwasu szczawiowego, który przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości. Może także sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Nie poleca się go zatem osobom chorującym na nerki, reumatyzm czy osteoporozę.

By pozbyć się szczawianów, rabarbar można przed pieczeniem blanszować we wrzątku przez 5 min.

Orzeźwiająca lemoniada

SKŁADNIKI :
* 50 dag rabarbaru
* garść malin (mogą być mrożone)
* 1,5 l wody
* cukier do smaku
* 1 limonka
* listki mięty
* kostki lodu

Wykonanie:
1. Zagotuj wodę z cukrem.
2. Dodaj pokrojone w kawałki rabarbar oraz maliny. Gotuj ok. 30 min. Płyn schłódź i przecedź.
3. Podawaj z plasterkami limonki, opłukanymi listkami mięty i kostkami lodu.

Ciasto z kruszonką

Reklama

SKŁADNIKI :
Ciasto:
* 20 dag masła
* 20 dag cukru pudru
* 4 jajka
* 25 dag mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 50 dag rabarbaru
kruszonka:
* 15 dag mąki
* 8 dag masła
* 10 dag cukru
* cukier puder

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę połącz ze sobą i zagnieć.
2. Masło ubij z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodawaj kolejno po jednym jajku. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Formę dokładnie wysmaruj tłuszczem. Przełóż ciasto, na wierzchu rozłóż pokrojony w plasterki rabarbar. Posyp kruszonką.
4. Wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika. Piecz ok. 60 min, do suchego patyczka. Posyp cukrem pudrem.

Racuszki

SKŁADNIKI :
* 3/4 szklanki mąki
* 1/2 szklanki mleka
* 2 jajka (białka i żółtka osobno)
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łodygi rabarbaru (nieduże)
* cukier puder
* olej do smażenia

Wykonanie:
1. Do mąki dodaj mleko, żółtka i sól, wymieszaj.
2. Rabarbar pokrój w cieniutkie paseczki. Wymieszaj z przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
3. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gorące obficie posyp cukrem pudrem.

Kruche tartaletki

SKŁADNIKI:
* 50 dag rabarbaru
* 2/3 szklanki cukru
* 15 dag mąki
* 1 łyżka miodu
* 10 dag masła
* 1 żółtko
* 1 łyżka śmietany
* 25 dag sera mascarpone
* 8 kostek startej białej czekolady

Wykonanie:
1. Rabarbar pokrój w 1-centymetrowe kawałki, zblanszuj, zasyp cukrem, przykryj folią aluminiową i piecz 40 min w temp. 180oC.
2. Z mąki, miodu, masła, żółtka i śmietany zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3-5 mm i wylep nim foremki. Piecz 10 min w temp. 180oC.
3. Do środka foremek nałóż ser mascarpone wymieszany z upieczonym rabarbarem i czekoladą. Zapiekaj 10 min w 180oC.

2025-04-29 08:01

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czas na rabarbar

Niedziela Ogólnopolska 21/2024, str. 62

[ TEMATY ]

rabarbar

Adobe Stock

Wiosna jest najlepszym momentem, aby czerpać korzyści dla zdrowia, których dostarcza ta roślina.

WPolsce sezon na rabarbar trwa od kwietnia przez całą wiosnę i lato.
CZYTAJ DALEJ

Izrael/ Armia zapowiedziała dziesięciogodzinne „przerwy humanitarne” w walkach w Strefie Gazy

2025-07-27 09:21

[ TEMATY ]

Izrael

PAP/EPA/SHAHZAIB AKBER

Izraelskie wojsko zapowiedziało w niedzielę dziesięciogodzinne „przerwy humanitarne” w działaniach zbrojnych na niektórych obszarach w Strefie Gazy. Decyzja ta została ogłoszona po tym, gdy armia poinformowała o wznowieniu zrzutów z pomocą humanitarną nad palestyńską półenklawą i ustanowieniu „korytarzy humanitarnych” dla konwojów ONZ.

Jak przekazał portal Times of Israel, przerwy w działaniach zbrojnych będą wprowadzane w miejscach, w których aktualnie nie operują izraelskie siły lądowe, w tym w Al-Mawasi, Dajr al-Balah i mieście Gaza.
CZYTAJ DALEJ

Świętowali jubileusz

2025-07-27 20:19

Biuro Prasowe AK

- Historia Marii Magdaleny wpisuje się w treść tego, co przeżywamy podczas każdej Eucharystii, ale to jest także treść życia, wiary, miłości tej ziemi, nadziei upadków i powstań, tych wszystkich ludzi, którzy tutaj żyli i których życie duchowe od 200 lat związane jest z tą parafią i z tą świątynią poświęconą św. Marii Magdaleny – mówił abp Marek Jędraszewski w czasie odpustu w Odrowążu Podhalańskim, gdzie świętowano 200-lecie powstania parafii.

Na początku uroczystości przedstawiciele czterech wsi tworzących parafię — Odrawąża, Zaucznego, Pieniążkowic i Działu — powitali abp. Marka Jędraszewskiego. Jeden z sołtysów przypomniał, że historia parafii rozpoczęła się 200 lat temu w Pieniążkowicach, skąd wyszła procesja, by położyć kamień węgielny pod budowę kościoła w Odrowążu. – Polska nie istniała. Trudne czasy. Nasi pradziadkowie wybudowali tę świątynię, która do dzisiejszego dnia trwa – mówił. – Jeżeli będziemy kierować się słowami, które są na sztandarach — Bóg, honor, ojczyzna — i tak postępować, to na pewno będziemy i przetrwamy — dodawał mężczyzna.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję