Reklama

Zaproszenia

Zawalcz o Złoty Durszlak!

XII Festiwal Śląskie Smaki już za miesiąc! W tym roku odbędzie się 11 czerwca w urokliwym Koszęcinie.

[ TEMATY ]

kuchnia

konkurs

GRAZIAKO

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

To miejsce szczególne, tutaj bowiem swoją siedzibę ma Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który jest współorganizatorem tegorocznego Festiwalu. Czym jest Festiwal Śląskie Smaki? To wydarzenie kulinarne, które od dwunastu lat gromadzi miłośników dobrego jedzenia, a przede wszystkim – tradycyjnej kuchni regionalnej województwa śląskiego.

Impreza odbywa się w wymiarze kulinarnym i artystycznym, składa się z kilku części. Dwie z nich są jednak wyjątkowo ważne. Mowa tutaj o Bitwie Smaków i konkursie kulinarnym. Bitwa Smaków to pokaz kulinarny na żywo w wykonaniu najlepszych śląskich kucharzy. W tym roku Remigiusz Rączka zmierzy się z Sebastianem Humskim w bitwie pt. Kurka kontra gąska, czyli grzybowe wariacje kulinarne. Bo gdy mowa o grzybach i grzybobraniu – czy w tym temacie istnieje miejsce lepsze od koszęcińskich lasów? Niech zatem temat Bitwy Smaków stanie się inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Cały czas trwa nabór chętnych do konkursowego gotowania. Wziąć w nim udział może każdy! Konkurs odbywa się on bowiem w trzech kategoriach: profesjonalistów, czyli osób zawodowo trudniących się gastronomią, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów, gdzie każdy niezależnie od wieku i doświadczenia może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz. 24 drużyny konkursowe będą mieć do przygotowania łącznie minimum 72 potrawy (bowiem każda z drużyn musi przygotować po 3 dania). Ilość i różnorodność potraw na pewno nikogo nie zawiedzie.

Reklama

Warto stać się częścią tego wyjątkowego wydarzenia i wysłać zgłoszenie

do udziału w konkursie. Nabór trwa do 26 maja, jednak ilość miejsc jest ograniczona. Karta zgłoszenia jest dostępna na stronie slaskiesmaki.pl, a wszelkich odpowiedzi udzieli: Marta Grygny (Śląska Organizacja Turystyczna); tel.: 32 207 2073, mail: marta@slaskie.travel

2017-05-11 16:12

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gęś duszona z kiszoną kapustą

Składniki:
1 mała gęś (2-2,5 kg)
1,5 kg kiszonej kapusty
5-6 dag suszonych grzybów
2 cebule
2 łyżki masła lub gęsiego smalcu
1 łyżka majeranku
sól, pieprz, cukier

CZYTAJ DALEJ

Jezus modli się o jedność swoich uczniów na wzór jedności Trójcy Świętej

2024-04-16 13:37

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 17, 11b-19.

Środa, 15 maja

CZYTAJ DALEJ

Kard. Müller: Komunizm jest zasadniczo ateizmem

2024-05-16 09:10

[ TEMATY ]

ateizm

komunizm

Kard. Müller

Karol Porwich/Niedziela

Kard. Gerhard Ludwig Müller

Kard. Gerhard Ludwig Müller

„Czy idee komunizmu można wykorzystać do uzasadnienia postulatów i idei chrześcijaństwa oraz ich realizacji?” - na to pytanie odpowiada w rozmowie z niemieckim prawnikiem, politologiem i filozofem, Lotharem C. Rilingerem były prefekt Kongregacji Nauki Wiary, kardynał Gerhard Ludwig Müller. Wywiad ukazał się na portalu kath.net.

Lothar C. Rilinger: Zacznijmy od pytania teologicznego. Czy Bóg, Trójjedyny Bóg chrześcijaństwa, ma swoje miejsce w komunizmie?

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję