Warunkiem trwającego od końca lutego otwartego dla wszystkich konkursu , zorganizowanego w czasach pandemii w internecie było przygotowanie pizzy neapolitańskiej w domowym piekarniku- gazowym lub elektrycznym. Zdjęcie wypieku należało wysłać stowarzyszeniu. 20 zdjęć, które w pierwszym etapie rywalizacji otrzymały najwięcej polubień, przeszło do drugiego etapu. Zostały w nim ocenione przez 10 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, którzy brali pod uwagę kształt, sposób wypieczenia i prezentacji oraz użyte dodatki.
Drugie, po Polce, miejsce zajął Davide Cormaci z Rzymu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
W zakończonym w poniedziałek konkursie oceniono 726 wypieków z 50 krajów.
Prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) Antonio Pace podkreślił: konkurs "nie tylko potwierdził nadzwyczajne rosnące zainteresowanie, jakie ten doskonały przysmak wywołuje wśród amatorów i profesjonalistów na każdym kontynencie, ale pokazuje także, że przeżywa on złoty moment zwłaszcza w Polsce".
"To swoisty złoty wiek, jaki nasze stowarzyszenie odkryło już jakiś czas temu inaugurując w styczniu 2020 roku szkołę dla profesjonalistów w sercu Poznania, gdzie mimo pandemii odbyło się osiem szkoleń z pełnym kompletem uczniów"- dodał Antonio Pace, cytowany przez włoskie media.
Reklama
Zaznaczył: "Teraz zachęceni rezultatami VeraPizzaContest 2021 jesteśmy w trakcie zorganizowania kursów dla amatorów dla bardzo wielu Polaków , którzy zafascynowani są prawdziwą neapolitańską pizzą".
Wśród nagród dla zdobywców trzech pierwszych miejsc, a zatem dwojga Polaków i Włocha, są zorganizowane przez stowarzyszenie kursy wypieku pizzy.
Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP)
sw/wr/