Reklama

Niedziela Częstochowska

Z pasją dla zdrowia

Zamiłowanie do natury i zdrowego pożywienia połączyło rolników i wytwórców z regionu częstochowskiego. Chcieli oni, by owoce ich pracy trafiły bezpośrednio do nabywców. I tak rok temu powstała Spiżarnia w Częstochowie.

2021-04-07 09:23

[ TEMATY ]

Częstochowa

Śpiżarnia ‑ lokalne pożywienie

Damian Dobosz

– Jesteśmy grupą rolników i wytwórców naturalnego, ekologicznego pożywienia. Warzywa i owoce uprawiamy z poszanowaniem środowiska naturalnego. Wielką wagę przykładamy do naturalnej uprawy ekologicznych warzyw i owoców, które są nawożone naturalnymi kompostami. Połączyło nas przekonanie, że produkowane przez nas pożywienie we wspólnej ofercie (indywidualnej, ale w jednym miejscu i czasie) znajdzie odbiorców z utrzymaniem krótkiego łańcucha dostaw – opowiada Renata Cupiał-Gonera, jedna z pomysłodawców powstania Spiżarni – lokalne pożywienie w Częstochowie. I tak pomysł doprowadził do działania.

Pomysł i działanie

Reklama

Pragnienie sprzedaży bezpośredniej własnych produktów bez dodatkowej biurokracji zmobilizowało grupę rolników z okolic Częstochowy, mających już doświadczenie w Jurajskiej Kooperatywie Spożywczej. Połączyli oni swoje siły, wynajęli lokal i po remoncie otworzyli Spiżarnię w Częstochowie przy ul. Mielczarskiego 1/3. W tym miejscu, każdy na swoim stoisku, spotykają się w środy w godz. 17-19 i soboty w godz. 10-12. Oferują szeroki wybór zdrowego pożywienia, np. głównie warzywa i owoce, oczywiście lokalne i sezonowe, wyroby orkiszowe, kasze, kiełki, jaja, drób, sery, ryby wędzone, miody, dżemy, zakwasy, kiszonki, sałatki, octy, produkty fermentowane, pasty wege, ekologiczne kosmetyki. Żaden z tych produktów nie widział żadnej chemii, ale był uprawiany i wytwarzany w zgodzie z naturą, z myślą o jak największym pożytku dla zdrowia. Warto wspomnieć również o istotnej sprawie, czyli o tym, że w Polsce pozostało już bardzo niewiele małych gospodarstw wiejskich, produkujących organiczną żywność. Wiele z nich nie ma następców. Niekiedy tacy rolnicy mają trudności z sprzedażą bezpośrednią własnych produktów, która odbywa się najczęściej w domu lub na pobliskim ryneczku; do większego miasta najczęściej nie opłaca się pojechać. Spiżarnia jest właśnie alternatywą dla takich proekologicznych rolników.

Kim są?

Spiżarnia to głównie ludzie (13 osób), którzy ją tworzą. W tym naszym gronie jest kilkoro młodych energicznych ludzi, którzy – jak wszyscy – kochają to, co robią. Dlatego w tym miejscu można porozmawiać z rolnikami, dowiedzieć się, jak powstają produkty, gdzie i w jakich warunkach rosną warzywa i owoce. Rolnicy są dumni ze swojej pracy, będącej ich pasją. Dlatego osoby zainteresowane chętnie oprowadzą po swoim gospodarstwie. – Mamy silne zakorzenione przekonanie, że uprawa ziemi jest powołaniem, naszą misją, a nie zwykłym czerpaniem zysku. Wiarygodność jakości produktów zaręczymy własną twarzą – podkreśla pani Reneta. Od początku powstania Spiżarni zaangażowany jest Radosław Jochemiczak, wytwórca warzyw i owoców z certyfikatem ekologicznym. Urszula Rajs natomiast oferuje drób i od 10 lat sery kozie. Jest samoukiem, 2 lata uczyła się tej sztuki. Agata Zaskórska natomiast jest pasjonatką zielarstwa i fitoterapeutyki, własnoręcznie tworzy naturalne kosmetyki. Wykonuje je na świeżych wyciągach roślin leczniczych. Ponadto organizuje warsztaty, wykłady, konsultacje i spacery zielarskie. Pielęgnuje swoją wiedzę o zielarstwie, ziołolecznictwie, aromaterapii.

Rolnicy zgodnie twierdzą, że łączą ich więzy przyjaźni. Przede wszystkim ważna jest dla nich współpraca na wielu płaszczyznach, a wymiana doświadczeń inspiruje ich do dalszego rozwoju.

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Częstochowa: trwają 17. Mistrzostwa Polski kleryków w tenisie stołowym

[ TEMATY ]

Częstochowa

tenis

www.seminarium.czest.pl

Już po raz siedemnasty, w dniach 17-20 listopada, odbywają się w hali sportowej Wyższego Seminarium Duchownego w Częstochowie zawody o Mistrzostwo Polski Wyższych Seminariów Duchownych w Tenisie Stołowym. Rozgrywki odbywają się w dwóch konkurencjach: drużynowej i indywidualnej. W tym roku do mistrzostw zgłosiło się 16 drużyn i w sumie weźmie w nich udział 65 zawodników. W mistrzostwach biorą udział klerycy m.in. z Gdańska, Warszawy, Krakowa, Pelplina, Częstochowy, Sosnowca.

Patronat honorowy nad mistrzostwami objął metropolita częstochowski abp Wacław Depo, który dzisiaj rano dokonał oficjalnego otwarcia mistrzostw.

CZYTAJ DALEJ

Dziś narodowe Czytanie Pisma Świętego i początek Tygodnia Biblijnego

2021-04-18 08:24

[ TEMATY ]

tydzień biblijny

Narodowe Czytanie Pisma Świętego

Adobe.Stock

Dziś, 18 kwietnia po raz piąty odbędzie się narodowe Czytanie Pisma Świętego. Wydarzenie, które honorowym patronatem objęli Przewodniczący KEP i Premier RP, będzie początkiem XIII Tygodnia Biblijnego, któremu w tym roku towarzyszą słowa: “Zgromadzeni na świętej wieczerzy”.

Specyfiką tegorocznych obchodów powinno być rodzinne i osobiste czytanie Pisma Świętego - powiedział KAI ks. prof. Henryk Witczyk, przewodniczący Dzieła Biblijnego im. Jana Pawła II.

CZYTAJ DALEJ

Mińsk: abp Kondrusiewicz modlił się o beatyfikację swojego poprzednika

2021-04-18 17:16

[ TEMATY ]

Białoruś

Abp Tadeusz Kondrusiewicz

Mińsk

pl.wikipedia.org

Zdjęcie archiwalne

Zdjęcie archiwalne

O szybką beatyfikację byłego administratora diecezji mińskiej i archidiecezji mohylewskiej, bpa Boļeslavsa Sloskānsa modlił się 17 kwietnia w kościele katedralnym Najświętszej Marii Panny w Mińsku abp Tadeusz Kondrusiewicz. Eucharystię sprawowano w 40. rocznicę śmierci hierarchy, który przez wiele lat był pasterzem białoruskich katolików.

Arcybiskup Kondrusiewicz przypomniał uczestnikom uroczystości i tym, którzy łączyli się z nimi duchowo poprzez transmisję na żywo w katolickim portalu catholic.by losy Sługi Bożego, pełne heroizmu chrześcijańskiego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję