Reklama

Z naszej kuchni

Wieprzowina inaczej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W czasie upalnych dni lata mięso wieprzowe najlepiej smakuje, gdy przygotujemy je z owocami.

Schab ze śliwkami. Przepis na 6 dużych lub 8 mniejszych porcji

1 kg młodego, chudego schabu bez kości, 1 szklanka suszonych śliwek lub 1/2 kg śliwek świeżych, tłuszcz do obsmażenia mięsa (oliwa i smalec - pół na pół), sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu (może być kukurydziana), sok z całej cytryny, 1/2 szklanki naturalnego soku pomarańczowego (najsmaczniejszy - świeżo wyciśnięty z owoców), 1 goździk, duża szczypta tymianku.
Schab wycieramy skropioną octem ściereczką, nacieramy przyprawami i roztartym w dłoniach tymiankiem, lekko oprószamy mąką i opiekamy na solidnie rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc równomiernie ze wszystkich stron. Zrumieniony, przekładamy do brytfanny, zalewamy tłuszczem, w którym się smażył, dodajemy pół filiżanki wody, brytfannę szczelnie przykrywamy i pieczemy w wygrzanym piekarniku przez pół godziny. W czasie pieczenia polewamy od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Namoczone wcześniej śliwki pestkujemy (podobnie postępujemy ze śliwkami świeżymi). Gdy mięso jest prawie miękkie - dodajemy śliwki do sosu i pieczemy jeszcze przez chwilę. Upieczony, miękki schab przekładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos przecieramy przez sito, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny; zagęszczamy mąką rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej wody, zagotowujemy, by mąka straciła smak surowizny.
Mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, przybieramy owocami, np. połówkami świeżych śliwek, i lekko polewamy sosem; pozostały sos podajemy w sosjerce.
Najsmaczniejszy - z ziemniakami, obficie posypanymi zieleniną, z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z grubym makaronem i zieloną sałatą przyprawioną sosem jogurtowym.

Żeberka wieprzowe z włoską kapustą. Przepis na 4 duże porcje

1 kg żeberek wieprzowych (z młodej sztuki), 1 duża cebula, olej do smażenia, 1 mała główka lub 1/2 dużej włoskiej kapusty, sól, pieprz, 2 duże, winne jabłka, 1 łyżka mąki krupczatki, 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 łyżka posiekanej zieleniny (może być mrożona) .
Umyte, podzielone na porcje żeberka wycieramy do sucha, oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Mięso przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę. Przekładamy do naczynia z żeberkami, całość podsypujemy nasionami kopru, podlewamy niewielką ilością wody (1/2 filiżanki), szczelnie przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w "średni makaronik" kapustę, całość trzymamy razem na niewielkim ogniu, ale bez przykrycia. Po 10 min dodajemy utarte na jarzynowej tarce (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych) jabłka, zagotowujemy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Franciszek: cnoty teologalne pozwalają nam działać jako dzieci Boże

2024-04-24 10:07

[ TEMATY ]

papież

papież Franciszek

PAP/EPA/GIUSEPPE LAMI

O znaczeniu cnót teologalnych: wiary, nadziei i miłości w życiu moralnym chrześcijanina mówił dziś Ojciec Święty podczas audiencji ogólnej. Zaznaczył, że pozwalają nam one działać jako dzieci Boże.

Na wstępie papież przypomniał, że każdy człowiek jest zdolny do poszukiwania dobra, jednakże chrześcijanin otrzymuje szczególną pomoc Ducha Świętego, jaką są wspomniane cnoty teologalne. Cytując Katechizm Kościoła Katolickiego Franciszek podkreślił, że „są one wszczepione przez Boga w dusze wiernych, by uzdolnić ich do działania jako dzieci Boże i do zasługiwania na życie wieczne” (n. 1813).Dodał, iż wielkim darem cnót teologalnych jest egzystencja przeżywana w Duchu Świętym. Są one wielkim antidotum na samowystarczalność i zarozumiałość, czy pokusę wywyższania samych siebie, obracania się wokół swego „ja”.

CZYTAJ DALEJ

Bp Miziński: bądźmy wierni dziedzictwu św. Wojciecha

– Dzisiaj musimy się zapytać, co uczyniliśmy z tym dziedzictwem, które przyniósł nam św. Wojciech – mówił w homilii bp Artur Miziński, Sekretarz Generalny Konferencji Episkopatu Polski, który 23 kwietnia w uroczystość św. Wojciecha, patrona Polski przewodniczył Mszy św. w kościele św. Wojciecha w Częstochowie.

– Zapewnienie Chrystusa zmartwychwstałego w słowach: „Gdy Duch Święty zstąpi na was, otrzymacie Jego moc i będziecie moimi świadkami w Jeruzalem i w całej Judei, i w Samarii, i aż po krańce ziemi” zrealizowało się nie tylko w życiu apostołów, ale także w życiu i posłudze ich następców. Św. Wojciech jest tego jasnym przykładem – podkreślił bp Miziński.

CZYTAJ DALEJ

Poligon świata i pokój serca

2024-04-25 07:30

[ TEMATY ]

felieton (Łódź)

Adobe Stock

Sporo jeżdżę po Łodzi: odwożę wnuczki ze szkoły do domu albo na zajęcia muzyczne. Dwa, trzy razy w tygodniu. Lubię to, chociaż korki i otwory w jezdniach dają nieźle popalić. Ale trzeba jakoś dzieciom pomóc; i na stare lata mieć z żoną poczucie przydatności. Poza tym: zakupy, praca – tak jak wszyscy. Zatem: jeżdżę, widzę i opisuję.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję