Reklama

Z naszej kuchni

Śliwkowe desery

Dojrzewają dorodne, słodkie, o niepowtarzalnym aromacie i smaku - śliwki węgierki.
Najsmaczniejsze i najzdrowsze - gdy świeże, więc spożywajmy, póki sezon trwa.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śliwki po królewsku

(Przepis na 4 porcje)

32 dorodne, dojrzałe śliwki węgierki, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 suszone figi, kilka daktyli, 2 łyżki rodzynków sułtanek, 1 szklanka kremowej śmietany.

Miód ucieramy z sokiem z cytryny. Umyte śliwki wycieramy do sucha, usuwamy pestki, układamy w salaterce, zalewamy miodem z cytryną, przykrywamy - odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Bakalie drobno kroimy, łączymy z rodzynkami. Nasiąknięte miodem śliwki kroimy w cienkie paseczki, rozkładamy do szklanych pucharków, posypujemy bakaliami, zalewamy miodem, w którym się moczyły i ponownie ustawiamy w chłodnym miejscu - nawet na godzinę!
Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Śliwki w śmietankowym puchu

(Przepis na 8 porcji)

1 opakowanie serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 1/2 szklanki cukru pudru, skórka otarta z całej cytryny, sok wyciśnięty z całej cytryny, 1 szklanka kremowej śmietany, dorodne śliwki - ilość według własnych upodobań!

Serek rozcieramy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny, łączymy z ubitą śmietaną, delikatnie mieszamy, rozkładamy do pucharków, ustawiamy w lodówce.
Pozbawione pestek śliwki dzielimy na cztery części - tuż przed podaniem deseru lekko wciskamy w biały puch ćwiartki śliwek w taki sposób, że powinien ułożyć się „jeżyk”. Podajemy, gdy deser jest lekko schłodzony.

Śliwkowy deser prababci

(Przepis na 4 porcje)

30 dag dobrze odciśniętego białego sera, 20 dużych, dojrzałych śliwek węgierek, 1 filiżanka rozdrobnionych bakalii (figi, daktyle, suszone morele, rodzynki), 1 szklanka śmietany kremowej, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Wymyte, wytarte do sucha śliwki oddzielamy od pestek, kroimy w „makaronik” - ser kroimy w zgrabne kostki. Ser rozkładamy w pucharkach, na nim - pokrojone śliwki. Śmietanę dokładnie mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, powinna się lekko spienić - zalewamy owoce, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy bakaliami.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wspomnienie błogosławionych Męczenników Podlaskich, którzy oddali życie za jedność Kościoła

[ TEMATY ]

Męczennicy Podlascy

Archiwum

Obrońcy wiary z Pratulina

Obrońcy wiary z Pratulina

23 stycznia w liturgii Kościoła czcimy świętych Męczenników Podlaskich. Ci podlascy chłopi oddali życie w obronie swego wiejskiego parafialnego unickiego kościoła w Pratulinie przed atakiem rosyjskich żołnierzy.

Wincenty Lewoniuk i 12 jego towarzyszy byli katolikami Kościoła unickiego, który powstał na skutek Unii Brzeskiej z 1596 roku, a został poddany prześladowaniom kiedy ziemie te znalazły się pod panowaniem rosyjskim.
CZYTAJ DALEJ

Bp Osial: Kościół podejmie kroki prawne w obronie spraw związanych z lekcją religii

Kościół katolicki będzie podejmował kroki prawne w obronie spraw związanych z lekcją religii. Wszystko będzie konsultowane z prawnikami i z innymi ekspertami – powiedział PAP przewodniczący Komisji Wychowania Katolickiego KEP bp Wojciech Osial.

W poniedziałek wieczorem w Dzienniku Ustaw opublikowano zmienione rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach. Zgodnie z dokumentem od 1 września 2025 r. religia lub etyka będą się odbywać w wymiarze jednej godziny tygodniowo – bezpośrednio przed obowiązkowymi zajęciami edukacyjnymi ucznia lub bezpośrednio po nich.
CZYTAJ DALEJ

Świadek miłości Boga: Życie i posługa ks. Bogusława Wermińskiego

2025-01-23 00:23

[ TEMATY ]

Wałbrzych

ks. Bogusław Wermiński

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Ks. prał. Bogusław Wermiński (1939-2025)

Ks. prał. Bogusław Wermiński (1939-2025)

Napełnieni bólem i smutkiem z powodu śmierci ks. prałata Bogusława Feliksa Wermińskiego, wspominamy jego pełne oddania życie i niezwykłą posługę kapłańską. Był człowiekiem, którego życie stało się świadectwem wiary, pokory i miłości do Kościoła oraz ludzi.

Ks. Bogusław Wermiński urodził się 14 stycznia 1939 roku w Stalowej Woli (obecnie diecezja sandomierska), w głęboko wierzącej rodzinie. Jego rodzice, Józef i Aniela z domu Latawiec, przekazali mu i jego rodzeństwu żywą wiarę i miłość do Boga. Bogusław został ochrzczony 2 lutego 1939 roku w kościele Matki Bożej Szkaplerznej w Rozwadowie, gdzie także przyjął pierwszą Komunię Świętą w 1948 roku oraz sakrament bierzmowania w 1953 roku z rąk bp Wojciecha Tomaki z Przemyśla.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję