Spotkanie rozpoczęło się od prezentacji 23 konkursowych potraw w kilku kategoriach. Oceniło je profesjonalne jury, składające się z dwóch komisji konkursowych. W tym czasie można było spróbować specjałów przygotowanych przez panie i panów z Kruszyny - bigosu, kiełbasek, chleba ze smalcem. Po ocenie jury zebrani mogli również spróbować potraw konkursowych. Uwagę zwracał nie tylko smak, ale również piękny i oryginalny sposób podania każdej potrawy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Głównym organizatorem tegorocznego konkursu była parafia Najświętszej Maryi Panny Różańcowej w Kruszynie z proboszczem ks. Tomaszem Gospodarykiem. W organizacji wspierała Gminna Biblioteka Publiczna w Skarbimierzu, Sołtys i Rada Sołecka Kruszyny oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Patronem honorowym wydarzenia byli marszałek województwa opolskiego Andrzej Buła i wójt gminy Skarbimierz Andrzej Pulit.
Spotkanie poprowadzili: Renata Wojas z Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie i Andrzej Sowa, dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Skarbimierzu.
– W tym roku ks. Tomasz Gospodaryk wziął na siebie główną organizację konkursu. Zorganizował dotacje i udało się to zrobić. Ksiądz proboszcz oprócz zadań stricte religijnych pełni bowiem również zadania integracji społecznej w grupie wiernych i pomaga w kultywowaniu tradycji – mówi dyrektor Andrzej Sowa i wskazuje na początki konkursu: – Wymyślamy różne formy spędzania wolnego czasu, rozmawiając z ludźmi. Pytamy, co by chcieli robić. Któregoś roku wpadliśmy na pomysł, by zrobić konkurs żywnościowy. Było to ok. 10 lat temu, bo konkurs na początku był tylko nasz a obecnie mamy już 6. edycję o randze wojewódzkiej. Na początku jednak zorganizowaliśmy go tylko w gminie. Było ok. 4-5 potraw przygotowanych przez panie ze Skarbimierza i Pawłowa a ksiądz dziekan był głównym jurorem. Zorganizowaliśmy to wszystko w jednej małej sali. Później okazało się, że trzeba przejść do większej sali, ponieważ konkurs spotkał się z dużym odzewem w samej gminie. Już na drugiej edycji było 12 potraw, a później 15. I wtedy zrodził się pomysł, by wraz z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego zorganizować konkurs wojewódzki. Ośrodek występował o dotacje do marszałka i udało się rozkręcić zmagania konkursowe na całe województwo. Prawdopodobnie obecnie mielibyśmy i ok. 50 zgłoszeń i moglibyśmy to zrobić w większych salach, ale organizacyjnie przy ocenie tylu smaków byłoby to trudne do wykonania. Przy kosztowaniu trzeba bowiem wysublimować smaki, a potrawy często są bliźniaczo podobne – mówi Andrzej Sowa.
Reklama
Wielu mieszkańców Kruszyny pochodzi zza Buga, tam mają swoje korzenie. Dlatego tradycje kresowe są wśród nich bardzo silne i są pieczołowicie kultywowane. Symbolem kresowym jest zespół „Kresowianki”. Związana z nim od początku p. Maria Michalska przywitała zebranych śpiewem pieśni kresowych. Przez cały czas imprezie towarzyszyła muzyka kresowa w wykonaniu brzeskiej kapeli podwórkowej Baniaki.
– Charakterystyczną rzeczą jest także to, że panie z Kruszyny uważają, że nie można doprowadzić do sytuacji, żeby ktoś wyszedł stąd głodny. Był czas, że robiły 3 tys. pierogów. Siedziały cały tydzień i kleiły te pierogi. A taka praca to też integracja społeczna. Nasz Pani Sołtys ma taką grupę aktywu społecznego, są panie z Rady Sołeckiej, które bardzo się w takie przedsięwzięcia angażują – podkreśla dyrektor biblioteki.
Reklama
– Do konkursu może się zgłosić każdy. Panie reprezentują albo Koła Gospodyń Wiejskich, albo miejscowości, albo same siebie. Staramy się natomiast pilnować terminu zgłoszeń i tego, by nie przekroczyć puli dwudziestu kilku potraw. W tym roku mamy też trudny czas z powodu pandemii. Wiele naszych imprez odbywa się w reżimie sanitarnym. Dotychczas mieliśmy tutaj ok. 120 imprez rocznie. W tym roku było ich znacznie mniej i nie na taką skalę. Również ten konkurs zgromadził mniej uczestników – podkreśla Andrzej Sowa.
W tegorocznym konkursie udział wzięły Koła Gospodyń Wiejskich, sołectwa, grupy reprezentujące miejscowości, osoby indywidualne a także Klub Seniora Skarbimierz-Osiedle. Reprezentowali oni miejscowości całego województwa, m.in. Stolec, Chróścinę, Kruszynę, Łosiów, Hajduki Nyskie, Skarbimierz. Różnorodność przedstawionych potraw sprawiła, że jury nie miało łatwego zadania. Jak mówi Renata Wojas: – Gdy padło pytanie na początku obrad: co Wam smakowało? Odpowiedź była jednomyślna: Wszystko!
– Mamy tutaj dobre miejsce w Kruszynie i Skarbimierzu. Jest dużo ludzi z Kresów a Kresowiacy mają swoje smaki. Myślę, że będziemy ten konkurs kontynuować – mówił wójt gminy Skarbimierz Andrzej Pulit i dodał: – Gratulacje dla Pani Sołtys, że ta impreza się tutaj odbywa, że jest to tak przygotowywane. Zapraszam za rok. Gmina górą, Sołectwo Kruszyna górą!
A oto wyniki VI konkursu na potrawę kresową
Komisja konkursowa w składzie: przewodniczący Kamil Klekowski, szef kuchni w „Edukacja od Kuchni-Akademia Kulinarna Ad Gustum”; ks. Tomasz Gospodaryk, proboszcz parafii Najświętszej Maryi Panny Różańcowej w Kruszynie; Arkadiusz Głąb, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego; Małgorzata Dziura z Gminnej Biblioteki Publicznej w Skarbimierzu oraz Renata Wojas z Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie przyznała nagrody:
Reklama
w kategorii: desery
wyróżnienie dla Anny Wiland za słodką jagłę;
nagrodę za udział otrzymały grzybki i ciasteczka miodowe Koła Gospodyń w Stolcu.
w kategorii: potrawy bezmięsne
pierwsze miejsce zdobyła Teresa Kamieniecka-Hreszaniuk za kulebiak z kaszą gryczaną i twarogiem;
drugie miejsce zdobyło Sołectwo Łosiów za wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą;
trzecie miejsce – KGW Tradycja za knedle ziemniaczane z białym serem;
wyróżnienie otrzymały: Koło Gospodyń Wiejskich Różynianki za pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz Klub Seniora Skarbimierz Osiedle za roladę ziemniaczaną z jajkiem i sosem
w kategorii: potrawy mięsne
pierwsze miejsce zdobyła Maria Michalska ze Skarbimierza Osiedla za pierogi z farszem z płucek;
drugie miejsce - Sylwia Maur za babkę ziemniaczaną ze skwarkami
trzecie miejsce KGW w Chróścinie za kaszę gryczaną z sercem na talerzu
W tym roku wyjątkowo druga komisja przyznała dwie nagrody – jedną Grand Prix i jedną specjalną ze wszystkich 23 produktów. W skład drugiej komisji weszli zaproszeni goście i sponsorzy: Andrzej Pulit, wójt Gminy Skarbimierz; Krystyna Preś, prezes Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”; Jacek Kaczmarek, prezes Brzeskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego; Justyna Świerczek, dyrektor Przedszkola Poziomka w Skarbimierzu; Tomasz Musielak, zastępca dyrektora Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie oraz Masahiko Takei, prezes Mitsui High Tec w Skarbimierzu.
Nagrody przyznane przez tę komisję otrzymali:
Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich za zapiekane hajduckie gołąbki,
Teresa Kamieniecka-Hryszaniuk za kulebiak z kaszą gryczaną i twarogiem.