Makaron z mięsem
Duża salaterka ugotowanego makaronu (może być średniej grubości, a także z poprzedniego dnia), resztki gotowanego mięsa z rosołu lub pieczeni (albo jedno i drugie), 1 duża cebula, tłuszcz do smażenia, majeranek, tymianek, sól, pieprz, pieprz Cayenne, 1 duży pęczek zieleniny (natka pietruszki lub koperek).
Cebulę lekko rumienimy na tłuszczu i razem z mięsem przepuszczamy przez maszynkę, dodając majeranek i pozostałe przyprawy, które stosujemy w takiej ilości, by mięso miało wyraźny, pikantny smak. Ugotowany
makaron mieszamy z przygotowanym mięsem; gdy trzeba - jeszcze doprawiamy do smaku. Na spód dużej, głębokiej patelni - najlepiej z grubym dnem - dajemy tłuszcz, na nim rozkładamy przyprawiony
makaron, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Nie mieszamy. Spodnia część powinna się pięknie przyrumienić.
Przed podaniem wykładamy makaron, stroną odwrotną (jak babkę) na duży, wygrzany talerz, kroimy, posypujemy obficie zieleniną i podajemy z dodatkiem pikantnego sosu i sezonowej surówki. Danie doskonale
smakuje z dodatkiem łagodnej marynaty, np. z dyni, lub z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kompot z jabłek z ananasami
(Przepis na 2 l kompotu)
1/2 kg jabłek - najlepiej różnych gatunków, mogą być tzw. spady (waga owoców po obraniu, usunięciu gniazd nasiennych i szypułek), skórka z połówki cytryny, sok z cytryny, 1 puszka ananasów w zalewie, 1 szklanka cukru, 2 goździki.
Zagotowujemy 6 szklanek dobrej wody (stołowa, oligoceńska) z cukrem, goździkami, skórką obraną z połowy cytryny. Na gotującą się wodę wrzucamy przygotowane cząstki jabłek, skropione sokiem z cytryny, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 5 min. Owoce nie muszą się rozgotować. Ananasy wyjmujemy z zalewy, krążki dzielimy na części, dodajemy do gotujących się jabłek, wlewamy do kompotu cały sok i gotujemy razem przez 2-3 min. Po odstawieniu z ognia kompot, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku, najlepiej miodem. Podajemy w głębokiej salaterce - powinien mieć temperaturę pokojową. Kompot zbyt silnie wychłodzony traci delikatny aromat i nieco zmienia swój wytworny smak.