Reklama

Z naszej kuchni

Wielkanocne mazurki

Jednym z symboli niezwykle silnie związanych z tradycją świąt wielkanocnych są znane jedynie w naszym kraju najwspanialsze ze wszystkich ciast - mazurki. Cieszą oczy swoim pięknem, a podniebienie - smakiem. Klasyczny mazurek ma kształt prostokąta i rozmiary kartki z zeszytu, jest niewysoki i... nie jemy go jak inne ciasta, tylko „pojadamy” małymi kawałeczkami, delektując się jego nadzwyczajnym smakiem. Wróćmy do tej pięknej tradycji, kultywowanej od bardzo wielu lat przez naszych przodków, i upieczmy chociaż jeden mazurek. Namawiam!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mazurki z kruchego ciasta - z różnymi masami

Podstawą mazurka jest kruche ciasto, które można upiec nawet 2 dni wcześniej i dopiero dzień przed świętami odpowiednio udekorować.

Sposób na cztery smaki mazurków

Pieczemy 4 spody w kształcie trójkątów, ale tak wymierzone, by po złożeniu tworzyły kwadrat. Upieczone układamy na płaskiej paterze, każdy smarujemy masą o innym smaku i inaczej dekorujemy. Trójkąty nie powinny mieć boku dłuższego niż 25 cm.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kruche ciasto

1 trójkąt lub mazurek prostokątny

1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki, 2 kopiaste łyżki cukru pudru, 20 dag (4/5 kostki) masła lub masła roślinnego, 3 żółtka ugotowane na twardo.

Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko żółtka, zagniatamy szybko ciasto, formujemy kostkę i kładziemy do lodówki na godzinę lub dłużej. Wychłodzone wałkujemy na grubość poniżej 1 cm, brzegi podnosimy na wysokość 3 cm, pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku, aż nabierze złotego koloru.

Masa czekoladowa

1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1 szklanka mleka w proszku, 2 kopiaste łyżki dobrego kakao, bakalie w ilości wg własnych upodobań smakowych (mogą być nawet 2 szklanki już posiekanych), orzechy, konfitury, smażona skórka pomarańczowa do dekoracji.

Mleko, cukier, masło i kakao dajemy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i, cały czas mieszając, gotujemy, aż cukier się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy, sypiąc przez sitko, mleko w proszku, mieszamy. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy bakalie i gorącą masę wylewamy na upieczony, kruchy spód. Przybieramy według własnych upodobań.

Masa cytrynowo-pomarańczowa

1 kostka (25 dag) dobrego masła, 2 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, sok z dużej cytryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 1 łyżka czystego spirytusu.

Do utartego na jednolity puch masła z cukrem pudrem dodajemy po jednym, cały czas ucierając, surowe żółtka, a gdy składniki się połączą, niezbyt mocno odsączoną skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny i spirytus. Masę nakładamy na przygotowane kruche ciasto, rozsmarowujemy i dekorujemy według własnych upodobań.

Reklama

Masa morelowa

1 słoik dobrego dżemu lub konfitur z moreli, 1 szklanka bezpestkowych rodzynków (sułtanki), 1 kopiasta łyżka smażonej skórki pomarańczowej (gdy trzeba - sok z cytryny).

Dżem lub konfitury z moreli lekko podgrzewamy, ucieramy z wcześniej opłukanymi i podsuszonymi rodzynkami, i, gdy trzeba, doprawiamy sokiem z cytryny. Masę nakładamy na przygotowane kruche ciasto, wierzch wyrównujemy, posypujemy odsączoną skórką pomarańczową i przybieramy cytrynowym lub czekoladowym lukrem.

Masa z konfitur z wiśni

2 szklanki domowych, dobrze wysmażonych konfitur z wiśni.
Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 1 surowe białko, 1 łyżeczka (można nieco więcej) soku z cytryny.

Konfitury lekko podgrzewamy. Gdy są ciepłe, wykładamy na przygotowany kruchy spód.
Lukier: Cukier puder ucieramy z surowym białkiem i sokiem z cytryny. Gdy lukier jest zbyt płynny, możemy dodać łyżeczkę lub dwie cukru pudru. Gotowy lukier natychmiast wylewamy na konfitury i od razu przybieramy mazurek według własnych upodobań.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

#PodcastUmajony (odcinek 31.): Pasterze mili

2024-05-30 21:21

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

Materiał prasowy

Czy Maryja i Kościół mają podobne cechy? Czemu Maryja jest Matką Kościoła? Co Matka Boża ma wspólnego z biskupami? I co właściwie Jej postawa mówi nam o posłuszeństwie? Zapraszamy na trzydziesty pierwszy (ostatni) odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o maryjnym patrzeniu na Kościół i jego pasterzy.

CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. prałat Stanisław Paszkowski

2024-05-31 09:30

ks. Ł

Zmarł ks. prałat Stanisław Paszkowski. Przez ponad 40 lat posługiwał jako Duszpasterz Rodzin Archidiecezji Wrocławskiej. Odszedł w wieku 78 lat życia i 52 lat kapłaństwa.

Urodził się w 20 marca 1946 roku w Latkowej (diecezja kaliska). Po ukończeniu Liceum Ogólnokształcącego w Krotoszynie i zdaniu egzaminu maturalnego wstąpił do seminarium duchownego we Wrocławiu. Świecenia kapłańskie przyjął w katedrze wrocławskiej w 1972 roku z rąk ówczesnego abp. Bolesława Kominka. Po święceniach kapłańskich został skierowany jako wikariusz do parafii pw, św. Jana Apostoła i Ewangelisty w Oleśnicy, gdzie posługiwał przez 4 lata, po czym rozpoczął studia w Instytucie Studiów nad Rodziną w Łomiankach. Funkcję diecezjalnego Duszpasterza Rodzin, ks. Paszkowski objął w 1979 roku tuż po ukończeniu studiów specjalistycznych. Był inicjatorem powstania we Wrocławiu Diecezjalnego Ośrodka Duszpasterstwa Rodzin. W ramach działalności tego ośrodka funkcjonują: Specjalistyczna Poradnia Rodzinna, Duszpasterski Telefon Zaufania, Wrocławskie Porozumienie na rzecz Obrony Dziecka i Rodziny, a także Archidiecezjalna Poradnia Adopcyjna - Ośrodek Adopcyjno-Opiekuńczy. Zmarły kapłan był też sędzią Metropolitalnego Sądu Kościelnego Archidiecezji Wrocławskiej i wykładowca w Katedrze Teologii Praktycznej PWT. Ksiądz prałat Stanisław Paszkowski przeszedł na emeryturę 30 czerwca 2021 roku. Wtedy to zaangażował się w „Grupę33” - duszpasterstwo przeznaczone dla panien i kawalerów, czyli osób stanu wolnego, w różnym wieku. Zmarł 31 maja 2024 roku w Domu Księży Emerytów we Wrocławiu.

CZYTAJ DALEJ

Abp Paglia: Kościół profetyczny w walce z karą śmierci

2024-05-31 17:19

[ TEMATY ]

kara śmierci

wojna

Abp Paglia

wikipedia

Dobry przykład krajów, które zrezygnowały z wykonywania kary śmierci może stać się inspiracją dla tych państw, które wciąż praktykują wykonywanie najwyższego wymiaru kary. Wskazuje na to abp Vincenzo Paglia, komentując najnowszy raport Amnesty International. Wynika z niego, że w ubiegłym roku wykonano najwięcej egzekucji w ciągu minionej dekady.

Według przewodniczącego Papieskiej Akademii Życia nadzieję budzi to, że kara śmierci wykonywana jest w coraz mniejszej liczbie krajów, choć niektóre, jak np. Demokratyczna Republika Konga ponownie ją przywróciły. „Magisterium z mocą wyraża sprzeciw Kościoła wobec tego niesamowitego okrucieństwa, którego Pismo Święte zabraniało już od czasów Kaina” - podkreślił abp Paglia.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję