Reklama

Na paulińskim stole wigilijnym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Barszczyk czerwony z fasolą

Składniki:
1 kg buraków, porcja włoszczyzny, 5-10 dag suszonych grzybów, 2-3 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 1 cytryna, ziele angielskie (4-6 ziaren), majeranek, sól, cukier, 30 dag drobnej białej fasoli

Wykonanie:
Grzyby zalać zimną wodą na całą noc. To samo zrobić z fasolą. Buraki obrać, pokroić w plastry, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, pozostawić namoczone na całą noc. Następnego dnia wstawić do gotowania grzyby (w tej samej wodzie, w której się moczyły), podobnie zrobić z burakami. Również fasolę ugotować w tej wodzie, w której się moczyła. Z włoszczyzny ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli. Po ugotowaniu wszystkich składników wywary z nich (grzybowy, buraczany, warzywny) zlać do garnka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny (ewentualnie do barszczu można dodać łyżkę czerwonego wina).
Na talerz wyłożyć ugotowaną do miękkości fasolę oraz grzyby pokrojone w paski. Zalać gorącym barszczem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pstrąg po szambelańsku

Składniki:
4 małe sprawione (oczyszczone) pstrągi, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 łyżka octu winnego, 1 cytryna, 2 jajka, bułka tarta, siekana zielenina (koperek, pietruszka, tymianek), oliwa z oliwek, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła

Reklama

Wykonanie:
Pstrągi umyć, osuszyć, ułożyć w głębokim naczyniu. Z wina, octu, łyżki oliwy, soli, pieprzu zrobić marynatę. Zalać nią przygotowane pstrągi. Naczynie zafoliować i wstawić na 3-4 godziny do lodówki. Jajka ubić, przyprawić solą, pieprzem, dodać siekaną zieleninę. Pstrągi wyjąć z marynaty, panierować w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron. Aby uzyskać lepszy smak, można przed smażeniem ryb na patelnię wrzucić 1-2 ząbki czosnku w łupinie (po przesmażeniu czosnek trzeba wyjąć). Usmażone ryby podawać z ułożoną na wierzchu, pociętą w plastry cytryną. Do środka włożyć odrobinę masła i posiekany koperek. Tak przyrządzone pstrągi podawać z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.

Mak z łamańcami

Składniki:
30 dag maku, 15 dag bakalii (migdałów, orzechów włoskich, rodzynek), 1/2 szklanki białego wina, miód do smaku, ok. 0,5 l mleka

Wykonanie:
Mak wypłukać, zalać mlekiem i na kilka godzin pozostawić na płycie grzewczej, aby się rozprażył. Po kilku godzinach mak odcedzić i kilkakrotnie przepuścić przez maszynkę. Do tak przygotowanego maku dodać obrane, posiekane migdały, posiekane orzechy oraz wcześniej namoczone w winie rodzynki. Całość wymieszać z płynnym miodem (do smaku) oraz winem pozostałym po namoczeniu rodzynek.

Ciasto na łamańce:
35 dag mąki, 15 dag masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać żółtka, cukier (jeżeli żółtka są małe, można wziąć ich więcej). Ciasto rozwałkować, wycinać romby lub okrągłe ciasteczka, np. kieliszkiem. Układać na blaszce. Piec w niezbyt gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Mak wyłożyć do salaterek, udekorować ciasteczkami.

Kompot z suszu

Składniki:
1,5- 2 l wody, 10 dag suszonych jabłek, 10 dag suszonych gruszek, 10 dag suszonych śliwek, 3-4 goździki, cukier (do smaku), suszona skórka z cytryny

Wykonanie:
Owoce zalać zimną wodą na całą noc. Na drugi dzień w tej samej wodzie ugotować owoce z dodatkiem cukru, goździków i skórki cytryny. Przed podaniem ostudzić.

Przepisy z paulińskiej kuchni na Jasnej Górze zebrała Jolanta Marszałek

2006-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Projekt MEN: minimalne wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli od 5027 zł do 6211 zł

2025-02-04 17:32

[ TEMATY ]

edukacja

Karol Porwich/Niedziela

W 2025 r. minimalne stawki wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli wyniosą w zależności od wykształcenia od 5027 zł do 6211 zł brutto - przewiduje projekt, który we wtorek trafił do opiniowania.

Chodzi o projekt nowelizacji rozporządzenia ministra edukacji ws. wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli.
CZYTAJ DALEJ

Co chleb, sól i woda mają wspólnego ze św. Agatą?

2025-02-04 22:04

[ TEMATY ]

św. Agata

BP Archidiecezji Krakowskiej

5 lutego w liturgii wspomina się św. Agatę, a w kościołach święci się chleb, wodę oraz sól. Skąd ten zwyczaj? Zapytaliśmy liturgistę i ceremoniarza Archidiecezji Krakowskiej, ks. dr. Ryszarda Kilanowicza.

Św. Agata jest postacią, którą Kościół wspomina 5 lutego. Według świętego biskupa z Sycylii, Metodego, urodziła się ok. 235 r. w Katanii. Po przyjęciu chrztu złożyła także ślub życia w czystości. Podobno była niezwykle piękna, czym przyciągnęła uwagę namiestnika Sycylii. Kiedy odrzuciła jego zaloty, ściągnęła na siebie gniew senatora. Był to czas, gdy prześladowano chrześcijan. Odrzucony zarządca Sycylii próbował więc wykorzystać to, aby zniesławić Agatę.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: zapraszamy do Przystani Ojca!

2025-02-05 09:45

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Paweł Kłys

- Serdecznie was zapraszam do udziału w tym wydarzeniu – do wspólnej modlitwy, która rodzi się ze wspólnego słuchania Słowa Bożego, ze wspólnego uwielbienia, ale też ze spotkań braterskich przy stole. Zapraszamy do Przystani Ojca – zaprasza kard. Grzegorz Ryś.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję