S. Wojciecha Rdzanek, sercanka. Obecnie jest przełożoną wspólnoty sióstr w Jaśliskach w archidiecezji przemyskiej. Jest współautorką przepisów kulinarnych zamieszczonych w książce „Kuchnia Sióstr Sercanek”.
Zgromadzenie Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego istnieje już 113 lat. Swoje powstanie zawdzięcza św. Józefowi Sebastianowi Pelczarowi i słudze Bożej Matce Klarze Szczęsnej. Siostry zgodnie ze swoim charyzmatem głoszą miłość Bożego Serca, pracując głównie wśród dziewcząt potrzebujących pomocy oraz wśród chorych. Przez cały pontyfikat Jana Pawła II polskie siostry z tego zgromadzenia posługiwały w kuchni watykańskiej.
Składniki:
1 kg kwaskowatych jabłek, ok. 3 łyżek przesianej mąki, 1 jajko, olej do smażenia, 15 dkg malin lub truskawek (mogą być mrożone), pół szklanki tartej bułki
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, odsączyć sok od miąższu. Dodać jajko i mąkę w takiej ilości, aby powstała gęsta masa. Z masy formować niewielkie krokieciki, następnie panierować je w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Maliny lub truskawki zmiksować, podgrzać, jeśli trzeba dodać trochę cukru do smaku (można też dodać trochę śmietany) i tym sosem polać krokieciki. Od razu podawać.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu