Składniki:
50 dag mąki
6 dag masła
25 dag miodu
10 dag cukru
2 jajka
10 g sody
10 g przyprawy do piernika
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sodę. Roztopić i przestudzić masło oraz miód, gdy jest scukrzony. Jajka ubić z cukrem, powoli dodawać miód i nadal ubijając, dodawać masło. Wsypać suche składniki i wyrobić. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu. Następnie wyjąć ciasto, ponownie wyrobić, w razie potrzeby podzielić na części, każdą z osobna rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Foremkami do ciastek wycinać pierniki i kłaść na wysmarowanej tłuszczem blaszce w dość dużych odstępach, gdyż ciastka będą rosły. Po upieczeniu przełożyć na płaski talerz i pozostawić do ostygnięcia. Wystudzone pierniczki ozdobić lukrem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu