Reklama

Savoir-vivre

Jak podawać do stołu - serwis rosyjski i angielski

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Serwisy rosyjski i angielski to najbardziej uroczyste sposoby podawania potraw na stół. Serwis rosyjski pojawił się po raz pierwszy na rosyjskim carskim dworze. Serwis angielski był od niepamiętnych czasów stosowany przez arystokrację i ziemiaństwo w Anglii.
Serwis rosyjski polega na tym, że wszystkie potrawy roznosi się na półmiskach. Osoba niosąca półmisek staje po lewej stronie gościa. Dalsze postępowanie może być dwojakie.
Pierwsza wersja, bardziej uroczysta: osoba trzyma półmisek w lewej ręce (lub umieszczony jest on na lewym przedramieniu i podtrzymywany lewą ręką), a prawą ręką, w której trzyma łyżkę i widelec, nakłada gościowi potrawę na talerz.
Druga wersja, mniej uroczysta: osoba trzyma półmisek w prawej ręce (lub oburącz), na półmisku leży łyżka i widelec, a gość sam nakłada nimi potrawę na talerz.
Cechą charakterystyczną serwisu rosyjskiego jest kilkakrotne podchodzenie do gościa z daną potrawą i proponowanie mu dokładki.
Ponadto są dwie wersje kolejności obsługiwania gości w ramach tego serwisu.
Wersja pierwsza, mniej uroczysta: osoba trzymająca półmisek podchodzi do gości po kolei, idąc w kierunku, w jakim poruszają się wskazówki zegara.
Wersja druga, bardziej uroczysta: potrawy podawane są według zasad precedencji: najpierw najważniejszej kobiecie, potem drugiej co do ważności kobiecie itd. Po obsłużeniu wszystkich kobiet przychodzi kolej na obsługę gospodyni. Następnie obsługiwany jest najważniejszy mężczyzna, drugi co do ważności mężczyzna itd. Na końcu obsługiwany jest gospodarz. Zastosowanie serwisu jest bezbłędne, gdy przy kartkach znajdujących się na stole przy nazwiskach gości umieści się małe cyferki, wskazujące na to, w jakiej kolejności dana osoba ma być obsłużona.
Serwis angielski, najbardziej uroczysty, może zostać zastosowany wyłącznie przy daniu głównym, które stanowi potrawa wniesiona w jednym kawałku (pieczeń, indyk, kaczka, prosię itp.). Półmisek z tą potrawą stawia się przed gospodarzem, który ją kroi, wskazując osobie obsługującej gościa, któremu dany kawałek ma być podany (gospodarz stosuje tu zasady precedencji). Pozostałe potrawy i dodatki są wtedy zawsze podawane według serwisu rosyjskiego.

www.savoir-vivre.com.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2011-12-31 00:00

Ocena: 0 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Duch Święty jest światłem, które rozjaśnia ludzkie mroki

2025-05-21 08:48

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Działanie Ducha Świętego w Kościele jest wielostronne. Nie sposób go wyliczyć ani nawet sobie wyobrazić. Próbuje to robić teologia, lecz bez większych sukcesów. Odkrywają je natomiast dusze mistyczne. Uczą one, że działanie Ducha Świętego polega najpierw na usuwaniu wszelkich ograniczeń w myśleniu wierzących.

Jezus powiedział do swoich uczniów: «Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go i przyjdziemy do niego, i mieszkanie u niego uczynimy. Kto nie miłuje Mnie, ten nie zachowuje słów moich. A nauka, którą słyszycie, nie jest moja, ale Tego, który Mnie posłał, Ojca. To wam powiedziałem, przebywając wśród was. A Paraklet, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, On was wszystkiego nauczy i przypomni wam wszystko, co Ja wam powiedziałem. Pokój zostawiam wam, pokój mój daję wam. Nie tak jak daje świat, Ja wam daję. Niech się nie trwoży serce wasze ani się nie lęka. Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie. A teraz powiedziałem wam o tym, zanim to nastąpi, abyście uwierzyli, gdy się to stanie».
CZYTAJ DALEJ

Farmaceuta oddaje licencję, aby uniknąć wydawania „pigułki dzień po”

2025-05-22 08:43

[ TEMATY ]

Pigułka „dzień po”

Adobe Stock

Pigułka dzień po

Pigułka dzień po

Niemiecki farmaceuta Andreas Kersten złożył wniosek o cofnięcie swojej licencji zawodowej po orzeczeniu sądu, który, choć oczyścił go z zarzutów wykroczenia zawodowego, stwierdził, że sprzeciw sumienia nie może być ważniejszy od obowiązku wydawania autoryzowanych leków, takich jak „pigułka dzień po”.

Andreas Kersten, niemiecki farmaceuta i właściciel apteki Undine w Berlinie, oficjalnie zwrócił się o cofnięcie zezwolenia — państwowej licencji, która umożliwia mu wykonywanie zawodu farmaceuty w Niemczech. Decyzja ta jest konsekwencją orzeczenia Wyższego Sądu Administracyjnego Berlina-Brandenburgii, który w czerwcu 2024 r. uniewinnił go od zarzutu naruszenia obowiązków zawodowych, ale jednocześnie orzekł, że farmaceuci nie mają prawa odmówić wydania zatwierdzonych leków z uwagi na sprzeciw sumienia .
CZYTAJ DALEJ

Karol Nawrocki podpisał deklarację prezydencką przedstawioną przez Sławomira Mentzena

2025-05-22 13:59

[ TEMATY ]

Karol Nawrocki

Sławomir Mentzen

zrzut YT

Popierany przez PiS kandydat na prezydenta Karol Nawrocki przyjął zaproszenie od Sławomira Mentzena do rozmowy na jego kanale na YouTube, podczas której podpisał 8 propozycji przedstawionych przez Sławomira Mentzena.

1. Nie podpiszę żadnej ustawy, która podnosi Polakom istniejące podatki, składki i opłaty lub wprowadza nowe obciążenia fiskalne dla Polaków.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję