Reklama

Niedziela Częstochowska

Gotowanie z uczniem Okrasy

Niedziela częstochowska 14/2013, str. 3

[ TEMATY ]

szkoła

Jolanta Marszałek

Szymon Szlendak wśród przyszłych szefów kuchni

Szymon Szlendak wśród przyszłych szefów kuchni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czy dwunastogodzinna praca w kuchni może być przyjemnością? Może, gdy się robi to pod okiem mistrza, od którego można się wiele nauczyć - twierdzi Szymon Szlendak, który od dwóch lat pracuje w restauracji znanego z telewizyjnych programów kulinarnych Karola Okrasy. 20 marca poprowadził świąteczne warsztaty gotowania dla wychowanków Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 5 przy ul. Słowackiego w Częstochowie.

- Bardzo chętnie przyjąłem zaproszenie p. Bożeny Zembik-Herman - zapewnia Szymon - by dzielić się doświadczeniem, które już zdobyłem. Na Zachodzie dzieci już w szkołach podstawowych nabywają podstawową wiedzę o gotowaniu i żywieniu. U nas, niestety, nie ma takich zwyczajów, a przecież jemy codziennie, każdy powinien umieć przygotować proste dania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dlatego też na początek wspólnie zrobili sałatkę owocową w sosie czekoladowym i serowe kuleczki w wiosennej sałatce. Widać było, że dzieciom zarówno praca, jak i wspólna degustacja sprawiają wielką radość, tym bardziej, że młody kucharz znał tu wszystkich dobrze i potrafił stworzyć miłą, rodzinną atmosferę. - Będąc jeszcze gimnazjalistą, wraz z kolegami pomagał u nas jako wolontariusz - wyjaśnia Małgorzata Mysłek, dyrektor placówki. - Stąd pomysł, aby to właśnie Szymon poprowadził te warsztaty.

Gotowanie od zawsze było jego pasją. Jako mały chłopiec lubił oglądać programy kulinarne w telewizji i pomagać w kuchni babci czy mamie. Gdy przyszło do wyboru szkoły, zdecydował się na technikum gastronomiczne w Częstochowie. Już w drugiej klasie rozpoczął pracę we włoskiej restauracji. Po zdaniu matury pracował w częstochowskich restauracjach, m.in. w hotelu Mercury. Aż przyszła propozycja pracy w Warszawie w autorskiej restauracji jednego z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia - Karola Okrasy. Trudno było nie skorzystać z takiej szansy. - Z Karolem Okrasą pracuje się bardzo dobrze, jest superszefem, dobrym nauczycielem, można się rozwinąć pod jego skrzydłami - zapewnia Szymon. Nic więc dziwnego, że mając takiego nauczyciela Szymon wygrał konkurs na kucharza roku 2012.

Reklama

Restauracja Karola Okrasy promuje polską kuchnię regionalną w nowoczesnym wydaniu. Drugi rok z rzędu uzyskała tytuł najlepszej restauracji w kraju. Jest odwiedzana przez znakomitych gości, nawet koronowane głowy. - Stres jest duży, ale satysfakcja też - opowiada Szymon. - Gotowanie odbywa się na oczach gości, nie ma zamkniętych osobnych pomieszczeń kuchennych. Praca w takiej restauracji wymaga bardzo wielu wyrzeczeń, nieraz 12 czy 14 godzin pracy. Ale kocham to co robię i sprawia mi to radość - zapewnia młody kucharz. - Nigdy jeszcze tak się nie zdarzyło, że obudziłem się rano i powiedziałem „nie chce mi się iść do pracy”.

Myśli o otwarciu swojej restauracji, kto wie, może w Częstochowie. Ale musi się jeszcze wiele nauczyć. I nie chodzi tylko o doświadczenie w gotowaniu. Prowadzenie własnej restauracji to skomplikowany proces organizacyjny, zarządzanie ludźmi, zamawianie towaru. - Nie jestem jeszcze na to przygotowany - przyznaje. Ale wszystko przed nim. Życzymy powodzenia.

2013-04-05 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Polityczna matura

W przyszłym roku licealiści będą zdawać nową maturę. Ich świadectwa dojrzałości to także sprawdzian reformy edukacji rządów PO

Rok 2015 będzie wielkim testem dla nowej podstawy programowej, wprowadzonej za czasów pierwszej kadencji rządów Donalda Tuska. Przyszłoroczni maturzyści kształcili się od początku gimnazjum do trzeciej klasy liceum właśnie według tej podstawy. Czeka ich także nowa, nieznana matura.

CZYTAJ DALEJ

Matko Bolesna w Staniątkach biednych, módl się za nami...

2024-05-07 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Jarosław Tarnowski

Możemy dziś powiedzieć, że Matka Boża Bolesna ukochała ziemią krakowską.

Rozważanie 8

CZYTAJ DALEJ

Od wieków chodzi o świadectwo wiary

2024-05-08 20:16

ks. Łukasz Romańczuk

Arcybiskup Józef Kupny głosi homilię

Arcybiskup Józef Kupny głosi homilię

Uroczystość świętego Stanisława, biskupa i męczennika była okazją do świętowania w parafii św. Stanisława, Doroty i Wacława we Wrocławiu. Tego dnia młodzież z tej parafii oraz św. Mikołaja przyjęła sakrament Bierzmowania z rąk abp. Józefa Kupnego, metropolity wrocławskiego.

W homilii abp Kupny nawiązał do czasów apostolskich i faktu, że Apostołowie poszli na różne krańce świata i nieśli Ewangelię, choć nie było to takie oczywiste i wymagało wysiłku. Działali oni mocą Ducha Świętego. - W tamtych czasach ludzie świetnie się komunikowali. Używano języka greckiego [koine], było też bezpiecznie na szlakach i inne warunki podawano, jako argumenty za tym, że Ewangelia dotarła tak daleko. Oczywiście, te warunki były dogodne, ale dlaczego nie korzystały z nich innowiercy czy sekty? Po Zesłaniu Ducha Świętego, napełnieni Jego mocą i światłem Apostołowie poszli głosić. A nie było to łatwe, bo stawiano ich przed sądem, bo burzyli porządek, który wskazywał na bożków pogańskich - wskazał arcybiskup.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję