Składniki:
4 szklanki wywaru, na którym gotowano białą kiełbasę, z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, czarnego pieprzu, cebuli i ząbków czosnku
1 szklanki słodkiej 12-procentowej śmietany lub naturalnego jogurtu
kopiasta łyżeczka mąki pszennej
1 szklanka (lub nieco więcej, według własnego smaku) soku z kiszonych ogórków
ew. sól, pieprz
suszony majeranek
4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Wywar zagotowujemy i łączymy ze śmietaną lub jogurtem rozrobionym z mąką. Cały czas mieszając, trzymamy go na ogniu, aż mąka straci smak surowizny. Następnie wywar łączymy z sokiem z kiszonych ogórków, nadal mieszając. Dodajemy majeranek, gdy trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Żurek podajemy na głębokich talerzach z pokrojonym na cząstki jajkiem lub w głębokich filiżankach do młodych ziemniaków posypanych koperkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu