Jałowiec to krzew lub drzewko z rodziny cyprysowatych. Jego gałązki mają ostre igiełki, dlatego zanim zaczniemy zbierać owoce, nałóżmy rękawiczki ochronne, bo możemy poranić sobie dłonie. Uwaga: zbieramy tylko dojrzałe, ciemnofioletowe owoce. W domu musimy je opłukać i ususzyć w temperaturze nieprzekraczającej 40°C. Owoce powinny być miękkie, o żywicznym zapachu. Możemy je przechowywać w papierowej torbie lub w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Owoce jałowca możemy wykorzystywać na różne sposoby. Możemy np. dodawać je jako przyprawę do potraw i mięs. Możemy też żuć kilka jagód w celu zlikwidowania nieświeżego zapachu z ust. Warto również przeprowadzić kurację jagodami jałowca. Zalecał ją ks. Sebastian Kneipp. Twierdził, że „jałowiec czyści i wzmacnia żołądek i kiszki. Codzienne [zjadanie] ziarenek jałowca poprawia szybko żołądek. Zacząć od 4 ziarenek. Codziennie jedno więcej, aż do 15; potem na dół podobnież” (S. Kneipp, Tak żyć potrzeba). Takiej kuracji nie powinni jednak stosować m.in. kobiety w ciąży czy chorzy na zapalenie nerek i jelit oraz na marskość wątroby.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Jałowiec ma także moc niszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych, grzybów, bakterii. W domach na wsi gałązkami jałowca okadzano izby, np. po śmierci kogoś bliskiego. Na wieść o zarazie ludzie palili jałowcowe gałązki, okadzali nimi domy i gospodarstwa, używali jałowca do inhalacji. W czasie obecnej pandemii spróbujmy wykorzystać ich doświadczenie i okadzić nasze mieszkanie gałązkami lub owocami jałowca.
Napar z owoców jałowca
Jak zrobić?
Łyżkę rozdrobnionych owoców jałowca zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
Jak stosować?
Pijemy 1-2 razy dziennie. Napar wspiera działanie układu pokarmowego, jest środkiem moczopędnym i żółciopędnym, pobudza przemianę materii, pomaga w leczeniu przeziębienia. Uwaga: osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy nie powinny stosować tej kuracji.