SKŁADNIKI:
200 g mąki pszennej (najlepiej do pizzy)
20 g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
5 łyżek pasty pomidorowej
2 plastry szynki parmeńskiej
150 g sera mozzarella w plastrach
1 garść pomidorków koktajlowych
2 garści rukoli
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Ciasto zagniatamy rękami ok. 5 min. Dodajemy oliwę i wyrabiamy dalej, aż będzie jednolite i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 mm i wykładamy na foremkę (okrągłą, ok. 38 cm średnicy). Smarujemy pastą pomidorową, układamy plasterki szynki i mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą i układamy pomidorki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu